"Pakao NDH" u Beogradu!

Autor:

Dokumentarni film "Pakao Nezavisne Države Hrvatske" o genocidu nad Srbima biće premijerno prikazan u Beogradu 26. decembra.

20
A- A A+

Dokumentarni film "Pakao Nezavisne Države Hrvatske", snimljen u produkciji Muzeja žrtava genocida u Beogradu, koji sadrži i do sada nepoznate činjenice o zločinu nad Srima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, biće premijerno prikazan 26. decembra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina rekao je na konferenciji za novinare da film sadrži i do sada nepoznate činjenice i izjave i da je njime sve postavljeno na mesto.

Đurić, koji je napisao scenario, rekao je da film traje 82 minuta, a podenjen je u dva dela - prvi koji prikazuje istorijat ustaške ideologije i odnos prema srpskom narodu i drugi o sudbini srpske dece u ustaškim logorima.

On je naveo da film prikazuje istorijat "ideje o falsifikatima hrvatske povijesti na osnovu srpske istorije".

"Filmska priča počinje sa 1710. godinom i nastavlja se preko ilirizma, pravaša, Banovine Hrvatske i ustaškog pokreta, pa do onoga šta se sve činilo u NDH protiv Srba, Jevreja i Roma", istakao je Đurić.

On kaže da deo filma govori o tome da je Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) u svom glasilu "Proleter" podržala ustaški ustanak u Lici 1932. godine, ocenivši ga "kao borbu protiv velikosrpske hegemonije".

Ističući da su i hrvatski istoričari dokazali da je zločin nad Srbima bio zločin NDH, Đurić je naveo da je u filmu pokazano da je apsolutna većina hrvatskog naroda podržala tu državu.

"(Jedan od osnivača ustaškog pokreta) Mile Budak je 30. maja 1941. godine kod Gospića, rekao da jednu trećinu Srba treba pobiti, drugu proterati, a ostatak prekrstiti. Mi smo pokazali slikom, dokumentom i filmom da je to tokom četiri godine uradio hrvatski narod kroz svoju NDH, u kojoj je ustaški pokret imao posebno mesto", rekao je Đurić.

Film će biti ponuđen za emitovanje Radioteleviziji Srbije, a Đurić očekuje da će ga Radiotelevizija Republike Srpske prikazati u januaru.

Film će biti prikazan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 26. decembra u 12 sati.

Povezano

Sve vesti