• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o PKS - za i protiv

Izvor MONDO/Agencije

Savet stranih investitora u Srbiji (FIC), koji okuplja najveće inostrane kompanije koje su uložile novac u Srbiji, saopštio je danas da je protiv predloženog zakonskog rešenja o obaveznom članstvu u Privrednoj komori Srbiji.

 Savet stranih investitora protiv obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije Izvor: Ilustracija MONDO
Izvor: Ilustracija MONDO

"Zalažemo se za reformu komorskog sistema ali smo protiv obaveznog članstva i obavezne članarine, što je predviđeno Predlogom zakona o privrednim komorama koji je u proceduri usvajanja", izjavio je potpredsednik FIC-a i direktor Lafarž Srbija, Dimitrije Knjeginjić.

Reprezentativnost po sili zakona

Predsednik PKS, Marko Čadež, je ranije kazao da uvođenje obaveznog članstva u PKS od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da "privreda pred Vladom Srbije govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa". "Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede", tvrdi Čadež.

On je istakao da je priprema tog zakona bila netransparentna i da javnost i udruženja privrednika nisu imala priliku da se izjasne o predloženim rešenjima.

"Tražimo da se organizuje javna rasprava o budućem zakonu o privrednim komorama, kako bi se preciziralo koje usluge će Privredna komora da nudi, po kojoj ceni, i da li će postojati princip solidarnosti, odnosno da li će samo velika preduzeća plaćati članarinu", naveo je Knjeginjić.

Knjeginjić je podsetio da FIC okuplja reprezentativni deo privrede Srbije, odnosno kompanije koje su u Srbiji investirale više od 23,5 milijardi evra, imaju 18 odsto učešća u srpskom BDP-u, i zapošljavaju više od 97.000 ljudi.

I Američka privredna komora u Srbiji je danas saopštila da se protivi hitnom usvajanju Predloga zakona o privrednim komorama.

Predlog tog zakona se, kako je navedeno, "pred poslanicima Skupštine Srbije našao bez obavljene javne rasprave", a njime se uvodi obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije za privredne subjekte i plaćanje članarine od 2017. godine u nivou koji odredi Skupština PKS-a.

Zakonsku obaveznost plaćanja članarine privrednici vide kao uvođenje parafiskalnog nameta.

NEMCIMA I AUSTRIJANCIMA ODGOVARA

Šef delegacije Nemačke privrede u Srbiji Martin Knap podržao je izmene Zakona o komorskom sistemu, uz obrazloženje da će se predviđenim rešenjima povećati reprezentativnost i unaprediti efikasnost u zastupanju interesa srpske privrede.

"Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije", poručio je Knap.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petronijevic S.

Naravno da Austriji i Nemackoj odgovara obavezno clanstvo u PKS pa oni tako ostvaruju svoje interese preko celnih ljudi u PKS. Inace privredne komore u Austriji, a posebno u Nemackoj vec godinama imaju problem sa obaveznim clanstvom u svojim zemljama jer udruzenje industrijalaca ima mnogo jaci uticaj u drzavi i u privredi.

milena

Ma pusti pricu o reprezentativnosti, ukinuti dodatni porez, a kvalitetom predstavljanja zaradi clanarinu

Bombon

Apsolutno protiv članarine, ako je radi reprezentativnosti.

special image