Zaleđena Srbija: Mećava pravi probleme (FOTO)

Autor:

Sneg u Srbiji pada od sinoć i nastaviće da pada celog dana. U većini mesta u Srbiji veoma su niske temperature i duva jak vetar. Upozorenje vozačima - na put samo ako morate.

47
A- A A+

Umeren do jak sneg pada na gotovo celokupnoj teritoriji zemlje, a u toku dana se očekuje i ledena kiša.

Pored toga, temeperature su dosta niske, tako da se saobraćaj odvija sporije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Duva umeren jugoistočni vetar, a u košavskom području i na planinama povremeno sa olujnim udarima, tako da se očekuje i stvaranje snežnih nanosa, kao i formiranje snežnog pokrivača u visini od 10 do 20 centimetara.

U većem delu Srbije došlo je do stvaranja snežnog pokrivača, u centralnim i južnim predelima od 10 do 20 centimetara, u Vojvodini do pet centimetara.

 Najniža temperatura biće od minus osam do nule, a najviša dnevna od minus sedam na istoku do nule na jugu.

Prema podacima RHMZ-a u devet sati temperature u Srbiji su se kretale od minus dva, na jugu i severu zemlje, dok je u centralnoj i istočnoj Srbiji bilo minus šest - sedam stepeni. U Beogradu je izmereno minus pet, a ujutru je bilo čak minus osam.

U glavnom gradu je danas oblačno sa snegom, vetrovito i vrlo hladno, a formiran je i manji snežni pokrivač. Duva umeren do jak vetar, povremeno sa olujnim udarima. Očekuje se da "najviša temperatura dobaci do minus tri.

PROBLEMI U BEOGRADU

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić apelovao je danas na građane glavnog grada da imaju strpljenja jer se sneg zbog jake košave, i pored stalnog čišćenja gradskih službi, vraća na ulice.

"Nažalost, košava, čija je brzina šest metara u sekundi, a sa udarima do 17 metara u sekundi, nanosi sneg ponovo na ulice čim bude očišćen. Slično je bilo u Banatu 2013. godine kada je mali sneg napravio velike smetove i zavejao puteve. To je prirodna nepogoda sa kojom moramo da se borimo i zato molimo građane za strpljenje. Radnici Beograd-puta su svojim radom obezbedili da sve linije gradskog prevoza rade. Nijedna linija nije danas skraćena i to nam je prvi prioritet", naveo je Vesić.

U pisanoj izjavi, on je naveo da će sneg padati noćas do 22 sata, pa ujutro ponovo kada će snežne padavine prestati.

"Košava će duvati do prekosutra ujutru. Iskoristićemo noć da sve ulice kojima saobraća gradski prevoz budu oćišćene za jutarnje polaske. Međutim, od sutra tokom dana sneg prelazi u ledenu kišu. Ledena kiša je opasnija od snega i prouzrokavaće više problema u vožnji i zato molim građane da narednih dana budu veoma oprezni, da koriste gradski prevoz i da ne koriste privatna vozila ako ne moraju ili ako nisu iskusni vozači", dodao je Vesić. On je dodao da zimska služba Beograda od sinoć na ulici radi sa 103 kamiona, 37 specijalizovanih vozila, 14 mašina i sa 300 radnika u dve smene po 12 sati.

"Utrošili smo za 12 sati već 775, 43 tone soli, 252,66 tona mešavine i 3,780 tona kalcijum hlorida koji bacamo kada je temperatura niža od minus 5 stepeni", rekao je Vesić.

Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević i direktor preduzeća Beograd-put Ivan Tejić izjavili su jutros da je na ulicama glavnog grada više od stotinu ekipa tog preduzeća koje aktivno uklanjaju sneg sa ulica i da se saobraćaj odvija otežano, ali bez zastoja. Kako je saopštila gradska uprava, Petronijević je rekao da je najveći problem u aktuelnim vremenskim uslovima to što pucaju cevi, te da su već problemi rešeni na Vidikovcu i Čukarici.

"Beogradski vodovod i kanalizacija zatvara te cevi, a Beograd-put odmah nakon toga svojim mašinama razbija led jer je jako opasno ukoliko se led zadrži. Imali smo par prekida na linijama gradskog saobraćaja, ali i to je rešeno i sada se gradski saobraćaj odvija nešto težano, ali bez zastoja. Jedino imamo problem na Mirijevskom vencu zbog velike uzbrdice, ali ekipe i to rešavaju", rekao je Petronijević i apelovao na Beograđane da imaju strpljenja.

Tejić je kazao da je i više od stotinu kamiona tog preduzeća na gradskim ulicama, da vetar koji duva brzinom od 80 do 100 kilometra na sat znatno otežava situaciju, ali da su radnici neprekidno na terenu.

KRITIČNO ŠIROM ZEMLJE

Prema izjavama naših čitalaca, pravi haos sa snegom je u Kraljevu, Vlajevu, Užicu...

Čitateljka iz Užica rekla nam je da su ulice bukvalno zatrpane snegom, i da u glavnoj ulici može da se sanka.

Od ponoći između subote i nedelje sneg neprestano veje i u čačanskom kraju pa su gradske ulice zatrpane nanosima i neprohodne.

Kolovozi su samo delimično bili očišćeni, centar grada je blokiran zbog snega, ekipe JKP Komunalac Čačak pokušavaju da raščiste centralni deo grada.

Na putnom pravcu Preljina -Čačak - Požega-Užice, kolovoz je vlažan i snega ima i do pet cm, pa se vozačima savetuje oprez u vožnji.

Preko Zlatibora i Kadinjače saobraćaj se odvija usporeno, trenutno nema zastoja na putevima, a ekupe Putevi Užice su na terenu.

U Bajinoj Bašti sneg intezivno pada od noćas i dostigao je visinu i do 15 cm. Ulice i putevi su prohodni, ali je neophodno korišćenje zimske opreme.

Na Rudniku visina snežnog prekrivača iznosi 20 cm. Kolovozi su očišćeni i saobraćaj se za sada odvija normalno.

Na deonici Topola - Rudnik saobraćaj se odvija u jednom smeru za vozila do 3,5 tone nosivosti, zbog pojave odrona i klizišta.

Na Ibarskoj magistrali saobraćaj se odvija sve otežanije, snega na kolovozu ima nekoliko centimetara i zimska služba za sada uspeva da očisti sneg koji intezivno pada.

Na području Nove Varoši i Ivanjice u planinskom predelima sneg pada od sinoć i visina snežnog pokrivača, na pojedinim visinskim zonama, trenutno iznosi preko 20 cm.

Maksimalan oprez u vožnji se savetuje na putnom pravcu Užice-Čajetina-Nova Varoš-Prijepolje, gde je neophodno striktno pridržavanje postavljene saobraćajne signalizacije, prilagođavanje brzine uslovima na putu, jer ima i pojave odrona.

Zabrana za šlepere i kamione važi na putnom pravcu Užice - Novi Pazar - Sjenica gde je ob Svuda su ekipe na terenu, a jedini problem pravi vetar jakog inteziteta, obavezno je korišćenje zimske opreme i strogo pridržavanje zimskim uslovima na putu.

Inače snadbevanje električnom energijom na teritoriji Čačka je uredno, dok na teritoriji Opštine Gornji Milanovac u planinskim selima Srezojevci, Teočin, Brezna i Brajići oko 300 domaćinstava nema električnu energiju zbog kvara na dalekovodu.

Kada je struja u pitanju, zbog kvara na trafo stanici nekoliko desetina domaćinstava u dragačevskim selima nema elektricne energije.

Kako javljaju čitaoci Monda, struje nema ni u Paraćinu.

Dopisnici begradskih agencija javljaju i da se saobraćaj na lokalnim putevima u Jagodini odvija otežano, zbog snega koji pada od sinoć i vetra koji pravi nanose, ali su putevi prohodni.

PREKINUT SAOBRAĆAJ KOD RAŽNJA

Saobraćaj na auto putu kod Ražnja iz pravca Niša ka Beogradu od 12 sati nalazi se u prekidu zbog preprečenog šlepera, prenosi Kurir. Kamion koji nije imao zimsku opremu prerečio se na auto putu iz pravca Niša zbog snega na kolovozu i potpuno blokirao saobraćaj. Zbog toga je na ovoj deonici puta stvorena je kolona u pravcu Beograda, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija otežano, a na kolovozu ima 5-10 centimetara snega.Najteža situacija je u crnovrškim selima Crnče i Mišević, do kojih ne mogu da stignu ni autobusi. Dispičeri lokalnog prevoznika "Zoran rajzen" kazali su da na putevima ima oko 15 centimetara snega, ali su nanosi na otvorenom veliki zbog vetra i da to stvara probleme, ali da nije bilo iskliznuća autobusa.

Nakon prvih snežnih padavina u Novom Sadu stanje u gradu je pod kontrolom i ulice su prohodne, a na uklanjanju snega angažovani su svi kapaciteti ljudstva i mehanizacije iz javno-komunalnih preduzeća, rekli su danas predstavnici novosadskih javnih preduzeća.

Ako baš morate na put po Srbiji, ne krećite bez zimske opreme. Jutros je već došlo do jedne teške nesreće, a dužih zadržavanja noćas je bilo jedino na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, gde su zbog pada sistema, putnici čekali i do 4 sata. Kvar je otklonjen pa, kako javlja RTS, jutros nema čekanja.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te oni apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci i prioriteta - auto-putevi i državni putevi i prioriteta gde se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima i prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Niša, Požarevca, Valjeva, Beograda, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Bačke, Kragujevca, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka u preporučuje se oprezna vožnja.

Na graničnom prelazu Šid beleži se zadržavanje od oko 45 minuta, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Na Bubanj potok noćas je prošlo oko 20.0000 automobila, ali nema dužeg zadržavanja, javlja RTS. Novine su da se na svim naplatnim stanicama od danas nalaze informativni sadržaji o stanju na putevima.

Očekuje se pojačan saobraćaj tokom dana što može biti uzrok i dužeg zadržavanja.

Iz AMSS podsećaju da je za vreme novogodišnjih i božićnih praznika otvoren granični prelaz Horgoš 2 (Reske) samo za putnička vozila.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Zabeležili smo situaciju u Beogradu, ali nas zanima kako je i u mestu u kom vi živite. Ima li problema sa snegom? Možete nam pisati, slati fotografije, video ili audio zapise putem WhatsAppa ili Vibera, na broj +381649570754.

Osim na ovaj način vesti, fotografije ili video klipove možete da nam šaljete i na mejl redakcija2@wm.rs ili na Facebook stranicu MONDO.

Sve vesti