Slobodno letite: Sneg ne pravi problem avionima

Autor:

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu neometano funkcioniše i neprekidno je otvoren za aviosaobraćaj bez obzira na zimske uslove i nevreme, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

1
A- A A+

  U periodu pojačanih padavina Zimski štab, koji je oformljen još 1. novembra, u punoj je pripravnosti i deluje po potrebi kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje aviosaobraćaja.

Zimski štab raspolaže najmodernijom vrhunskom opremom za čišćenje snega u ovom delu Evrope, a veličina voznog parka omogućuje da deluju brzo i istovremeno na svim potrebnim lokacijama.

Takođe, zaposleni u Zimskom štabu aerodroma Nikola Tesla obučeni su i sertifikovani da obavljaju svoj posao u uslovima oštre zime i velikog snega.

Poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 45 metara u potpunosti se očisti od snega za osam do deset minuta.

Zimski štab je u stalnoj koordinaciji sa Kontrolom letenja i priprema izveštaje o stanju na svim površinama više puta dnevno, a kada ima padavina izveštaj se sačinjava i deset puta dnevno.

Tokom snežnih padavina, pista, rulna staza i platforme sa pozicijama za parkiranje vazduhoplova redovno se kontrolišu i proverava se prisustvo snega i leda radi stvaranja uslova za normalno i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Opsluga aviona i ove zime unapređena je formiranjem dve pozicije na kojima se isključivo obavlja odleđivanje aviona.

Do sledeće zimske sezone biće napravljena nova platforma isključivo za odleđivanje aviona.

Vozni park Zimskog štaba aerodroma Nikola Tesla raspolaže sa deset jedinica takozvanih vučnih vozova za uklanjanje snega sa poletno - sletne staze, rulnih staza i platformi, snegobacačima, čija je namena da sneg sa nanosa odbacuju na bezbednu razdaljinu od 40 metara od piste i rulnih staza, specijalnim vozilima za posipanje tečnosti i granula koje sprečavaju stvaranje leda na pisti i dva vozila za merenje koeficijenta trenja na pisti.

Takođe, raspolaže građevinskim mašinama i traktorima sa raonicima, koji služe za uklanjanje snega sa teže dostupnih manevarskih površina, pet modernih kamiona za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja aviona.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.Sve vesti