Kako da stavite lance za sneg

Autor:

U ekstremnim zimskim uslovima očekujte neočekivano i znajte da dobra priprema za svako putovanje i najveći oprez u vožnji moraju biti na prvom mestu. Budite kolegijalni i pomozite drugim vozačima ukoliko im je vaša pomoć na putu neophodn

4
A- A A+

  Ukoliko upravljate vašim vozilom u zimskim uslovima kada na kolovozu ima puno snega i leda, neophodno je da posedujete lance za sneg kao sastavni deo opreme u vašem automobilu.

Lance za sneg je potrebno koristiti na deonicama puta gde je to obavezno na osnovu postavljene vertikalne signalizacije. Takođe, poželjno je da se koriste prilikom upravljanja vozilom na putevima u planinskim ili drugim zavejanim predelima.

Kod automobila s pogonom na prednjim točkovima, potreban je jedan par lanaca za sneg koji se montira na prednje točkove, dok kod automobila s pogonom na zadnjim točkovima postoje dve mogućnosti.

Bezbednija i skuplja opcija je da montirate lance na svim točkovima, a jeftinija i manje bezbedna opcija jeste da montirate lance samo na zadnjim (pogonskim) točkovima.

Postavljanje lanaca nije težak posao i prilikom njihove kupovine uvek se dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, a vremenski uslovi oko vas su veoma loši, postavljanje lanaca vam svakako može napraviti veliki i otežavajući problem.

Česti su slučajevi u praksi da nestručno postavljeni lanci oštete određene delove na motornom vozilu i samim tim stvore određene probleme za vozače koji su krenuli na put.

Zato preporučujemo da lance stavite probno stavite na vozilo kada ih kupite, kako biste se uvežbali za situaciju kada to morate da uradite na putu.

Uputstva:

1. Lanci za sneg se sastoje iz dva dela - levog i desnog. Svaki deo ima svoj kompleks lanaca koji ide oko leve/desne strane točka.

2. Potrebno je glavnu sajlu (plastificiranu) provući iza točka i razgraničiti levi i desni kompleks lanaca - svaki na svoju stranu.

3. Krajeve sajle spojite iznad točka i lance prebacite preko gazećeg sloja gume, ka spoljnom delu felne.

4. Zakačite unutrašnji obojeni kraj lanca za crvenu kukicu.

5. Povucite kraj crvenog lanca na kome se nalazi gumeni rastegljivi deo i kroz kukicu zategnite lance što je više moguće.

6. Nakon zatezanja, crni gumeni deo zakačite na najudaljeniji deo naspram kukice.

7. Tada ćete primetiti da lanci nisu potpuno zategnuti. Sledeće što treba da uradite jeste da se lagano krećete vozilom desetak metara i ponovite poslednja dva koraka, s tim što ćete sada moći više da zategnete crveni lanac s gumenim krajem.

8. Kada upravljate vozilom sa postavljenim lancima budite posebno oprezni i nemojte prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat.

9. Ukoliko prelazite veći broj kilometara sa postavljenim lancima, povremeno zaustavite vaše vozilo i izvršite proveru.

10. Skinite lance za sneg čim dođete na očišćeni asfalt! U slučaju da vozite s lancima po asfaltu, može doći do njihovog oštećenja ili pucanja, kao i do oštećenja delova vozila.

Pored lanaca za sneg, mogu se koristiti i navlake za pneumatike, takozvane čarape. Ove navlake se postavljaju na pogonske točkove putničkih automobila, terenskih vozila i lakih kombija. Poseduju velike prednosti u odnosu na klasične lance za sneg jer se lako postavljaju i zauzimaju minimum prostora.

Prave se od veštačkog tekstila, ne uvećavaju masu točkova i ne postoji mogućnost oštećenja određenih delova vozila, što je sa lancima čest slučaj. Mogu se koristiti i kod vozila koja poseduju ABS sistem i sistem protiv proklizavanja. Takođe, pristaju svim modelima pneumatika.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti