Isključivaće s neta korisnike torenta i piraterije

Autor:

Ova godina doneće novi način borbe protiv piraterije, koja će uključivati i privremeno ili trajno isključivanje s mreže, zbog korišćenja piraterije.

24
A- A A+

Portal Torrent Freak piše da će jedna od pet stvari koja će obeležiti ovu godinu kad je piraterija u pitanju biti i isključivanje korisnika koji se bave piraterijom s mreže. To potkrepljuju činjenicom da je BMG muzička kuća dobila sudski spor protiv poznatog internet provajdera od kog je zahtevala da s mreže isključi korisnike koji se uporno i dokazano bave piraterijom, odnosno "konzumiranjem" piratizovanih sadržaja, što je provajder u početku odbijao. Internet provajder će sad morati da isključi sve "sporne" korisnike, ali i da plati sudske troškove tužbe i dodatnih 25 miliona dolara, koliko se procenjuje šteta naneta BMG-u.

Ovaj sudski spor uneo je pometnju među provajdere i korisnike, jer su BMG i sve ostale muzičke, filmske i gejmerske kuće najavile da će provajderima u cilju zaštite intelektualne svojine i svojih prava slati podatke o korisnicima za koje sumnjaju da se bave piraterijom i tražiće, nakon provere kod provajdera usluge, isključenje tih korisnika s mreže.

Torrent Freak piše da će ovo biti čista pobeda za kuće koje budu tražile isključenja korisnika, ali samo na prvi pogled, jer će ti korisnici morati da odustanu i od svojih Netflix, Spotify, Deezer i drugih legalnih načina za gledanje filmova ili slušanje muzike.

Ova akcija nije vezana za teritoriju, odnosno državu i BMG i ostale kuće mogu da traže isključenje korisnika od bilo kog provajdera u svetu, što se već dešavalo i kod nas, a zavisi od važećih zakona u svakoj od država da li provajder mora ili ne da postupa u skladu sa traženom akcijom.

Čekamo vaše komentare ispod i na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Povezano

Sve vesti