Badnje veče je prilika da cela porodica bude okupljena oko posne trpeze. Evo nekoliko predloga šta možete da spremite.
Simboli Badnje večeri su, pored raznovrsne trpeze, slama i badnjak, koji se te večeri unose u kuću.
Badnje veče spaja Badnji dan i Božić, a u narodu vlada verovanje da je večera simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na tajnoj večeri, pa se zato na trpezu mora izneti 12 različitih vrsta hrane i jedno glavno jelo.
Evo tri posna recepta za jela koja će sigurno obradovati vašu porodicu i vas na Badnje veče:
1. Pijani šaran
Sastojci:
- Šaran (količina zavisi od toga za koliko osoba se sprema)
- so
- belo vino
Način pripreme:
Prvo se tepsija sa uljem stavi u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni Celzijusovih. Ribu istrljati solju i zatim je staviti na zagrejanu tepsiju, a temperaturu smanjiti na 180 stepeni.
Kada šaran počne polako da menja boju, polijte ga belim vinom (količina zavisi od vašeg ukusa), a onda nastavite povremeno da prelivate ribu sokom u kojem se prži.
Šaran je gotov kada dobije braon koricu.
Kao dodatak možete napraviti poseban preliv za šarana za koji vam trebaju:
- maslinovo ulje
- tri čena belog luka
- malo peršuna
- dva limuna
- trećina kašičice soli
Spojite ove sastojke u jednu posudu i prelivajte ribu povremeno dok se peče, ali i kada je poslužite.
2. Rižoto s plodovima mora
Sastojci:
- pola glavice crnog luka
- jedna šargarepa
- dve šolje pirinča
- pakovanje (ili dva) morskih plodova
- biber
- so
- čaša belog vina
- peršun
Način pripreme:
U dubokom tiganju ili šerpi, propržiti crni luk i sitno seckanu šargarepu, pa zatim dodati pola šoljice vode. Nakon otprilike 15 minuta dodati šolju, do dve, opranog pirinča i naliti vodom da ogrezne.
Smanjititi vatru na pola, dodati so i biber, a nakon pola sata krčkanja pirinča, dodajte plodove mora, sitno seckan peršun i nalijte čašom belog vina.
Mešati i pustiti da se lagano kuva, uz oprez da ne zagori. Nakon 15 minuta bi trebalo da je gotovo, a to ćete proveriti tako što ćete izvaditi zrno pirinča i probati ga - treba da bude celo, da se lako zagrize, ali ne da se raspada.
3. Da se zasladite - Tufahije
Sastojci:
- jabuke (onoliko komada koliko osoba šće biti za trpezom)
- 250 grama šećera u prahu
- 300 grama mlevenih oraha
- 100 grama suvog grožđa
- 100 grama sitno seckanih oraha
- pola šake lešnika
- rum
Način pripreme:
Oprati jabuke, izdubiti ih, i tek onda oljuštiti.
Skuvati šećer i vodu. U vrelu smesu sipati orahe. Onda u to dodajte suvo grožđe, koje prethodno ostavite da malo odstoji u rumu, sitno seckane orahe i sitno seckane lešnike.
Tom smesom napunite jabuke.
Stavite ih u tepsiju, pa pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Za pola sata bi trebalo da tufahije budu gotove, a to ćete znati ako se lako probadaju viljuškom.
U šerpici istopite šećer u vodi, tek da ogrezne, pa time prelijte tufahije kada ih izvadite iz rerne (dok su još vruće) i onda ih ohladite u frižideru.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.