Novi Wi-Fi: HaLow - čemu služi i kako

Autor:

Nova Wi-Fi misija je da poveže celu kuću ili stan! Evo i kako!

1
A- A A+
Wi-Fi, WiFi, Vajfaj, Vaj-Faj Foto: MONDO portal.

Jednostavno je - Wi-Fi je odavno "domaćin" dobre (ili manje dobre, kako se uzme) internet veze u našim stanovima i kućama, a novi "stepenik" na koji će se popeti jeste povezivanje svih pametnih uređaja u kući. Pri tome, misli se na kompjutere, pametne telefone, tablete, gedžete sa IoT (Internet of Things) ili internet vezom, frižidere, pećnice, digitalne ramove, table i sve druge uređaje koji imaju "smart" ili "internet" u svom imenu.

Prema planu Wi-Fi Alijanse HaLow je idealna Wi-Fi mreža za malene IoT uređaje jer putuje dalje, odnosno dalje se prostire, troši manje struje i zidovi joj ne smetaju. HaLow (Halo se izgovara) veza je bazirana oko 802.11ah standarda i prvi uređaji trebalo bi da budu sertifikovani i odobreni za upotrebu do 2018. godine.

Prema The Verge objavi HaLow je, zapravo, odgovori Wi-Fi Alijanse na Bluetooth koji je popularan za povezivanje malih uređaja. HaLow je namenjen uređajima poput sigurnosnih kamera, kućnih senzora i fitnes gedžetima.

HaLow radi na 900 MHz frekfenciji zbog čega ima bolju penetraciju i doseg od 2.4 ili 5 GHz tipa veze, a za razliku od Bluetooth-a, kojem je sličan, kači se na ruter i komunicira sa Internetom. Ipak, ovo nije Wi-Fi namenjen za surf netom. Tu je samo za prenos malih podataka, kakvim obično barataju pomenuti uređaji. Takođe, za prihvatanje ovog standarda i uređaji, poput telefona, moraće da imaju nove čipove što, ako je o 2018. godini reč i nije neka prepreka, pošto do tada ima vremena da se HaLow nađe na specifikaciji novih telefona (do tada ćemo verovatno promeniti mobilni).

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Sve vesti