Kim Džon Un testirao hidrogensku bombu?! (VIDEO)

Sverna Koreja je saopštila danas da je izvela probu hidrogenske borbe, što još nije potvđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta, a očekuje se da će Savet bezbednosti UN kasnije danas održati tim povodom vanrednu sednicu.

29
A- A A+

Sastanak koji će biti održan iza zatvorenih vrata sazvale su UN i Japan.

Mediji ocenjuju da će ova proba, ukoliko bude potvrđena, predstavljati veliki korak napred u nastojanjima Pjongjanga da unapredi svoj ograničeni nukelarni arsenal.

U televizijskom saopštenju se navodi da je Severna Koreja testirala čime je nuklearna moć zemlje podignuta na novi nivo i čime je obezbedeno oružje kojim zermlja može da se odbrani o d SAD i drugih neprijatelja, prenose svetske agencije.

U saopštenju se takođe navodi da je proba bila apsolutno uspešna a to je proslavljeno na ulicama Pjongjanga.

Na internetu se navodno pojavio snimak eksplozije bombe.

Izvor: youtube

Na televiziji je prikazan snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, preneo je AFP.

Poslednja proba u februaru 2013.

Kim, koji je došao na vlast posle smrti svog oca Kim Džong-Ila u decembru 2011. godine, predsedavao je, takođe, trećoj nuklearnoj probi koju je ta zemlja izvela u februaru 2013. godine. Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom. Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu visokotehnološku napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba. Kim je prošlog meseca nagovestio da je Pjongjang već razvio takvu bombu, ali je njegova tvrdnja tada u širokim krugovima odbačena kao preterana retorika, podseća francuska agencija.

"Neka nam 2016. godina počne... uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Severnokorejska televizija je prikazala i drugu naredbu, koja datira od 3. januara, a u kojoj je Kim potpisao svoje konačno odobrenje da test bude izveden 6. januara.

Agencije podsećaju da su Vašington i nuklearni eksperti izražavali skepsu kada je reč o ranijim severnokorejskim tvrdnjama da su izvedene probe hidrogenskih bombi, koje su mnogo jače i koje je mnogo teže napravitri od nukelarnih bombi.

Ako proba bude potvrđena to će biti veoma zabrinjavajući korak i dovešće najverovatnije do još oštrijih sankcija UN protiv Severne Koreje, navodi Rojters.

To će takođe dovesti do dodatnog pogoršanja odnosa te zemlje sa susedima u regionu.

Američki centar za geološka istraživanja uočio je zemljotres jačine 5,1 stepen, a jedna zvaničnik južnokorejske meteorološke stanice saopštio je da je zemljotres izazvan veštačkim putem, i da je njegov epicentar pedesetak kilometara severno od mesta Kildžu, gde se inače nalazi glavni cenar za nuklearne probe u Severnoj Koreji.

SVET: OZBILJNO KRŠENJE REZOLUCIJE UN

Evropska unija, Južna Koreja, Rusija, SAD... i Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazile su danas protest povodom vesti iz Severne Koreje.

Visoka zvaničnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da bi nuklearna proba u Severnoj Koreji, ako bude potvrđena, predstavljala "ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza" te zemlje da "ne proizvodi i ne testira nuklearno oružje".

U saopštenju Mogerinijeve se dodaje da su te obaveze utvrđene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Takvi postupci Pjongjanga, prema njenim rečima, predstavljaju "pretnju miru i bezbednosti celog regiona severoistočne Azije".

Rusija je danas saopštila da je proba hidrogenske bombe Severne Koreje, ukoliko se potvrdi, "flagrantno kršenje" međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo i da nije potvrđeno da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu.

"Sve zainteresovane strane se pozivaju da budu uzdržane i da ne preduzimaju akcije koje bi dovele do nekontrolisanog porasta tenzija na Severozapadu Azije", navodi se u tekstu. ;

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje okarakterisala je probu kao "veliku provokaciju i potez koji ugrožava živote ljudi i budućnost".

SAD su saopštile da je još rano da se potvrdi da he Pjongjang izvršio probu , ali su istovremeno poručile da će "odgovoriti na odgovarajući način na sve provokacije".

Bela kuća je saopštila da prati situaciju i vrši procene u saradnji sa partnerima u regionu.
Stejt departmernt je osudio svako kršenje rezolucija UN i pozvao Severnu Koreju da poštuje svoje obaveze.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas probu hidrogenske bombe Severne Koreje kao pretnju po međunarodnu bezbednost i pozvao Pjongjang da napusti svoj program nuklearnog naoružanja.

"Testiranje nuklearnog oružja koje je objavila Severna Koreja potkopava regionalnu i međunarodnu bezbednost i predstavlja jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", saopštio je Stoltenberg, a prenosi AFP.

Kako je istakao, Severna Koreja bi trebalo da napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne i balističke raketne programe "na potpun, proverljiv i nepovratan način, te da se uključi u verodostojne pregovore o denuklarizaciji".

Brojni svetski zvaničnici osudili su potez Pjonjanga, a najoštrije su reagovale zemlje u regionu - Južna Koreja, Japan, Kina, ali i SAD, Francuska, Rusija.

Direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je da Severna Koreja testiranjem hidrogenske bombe prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozvao Pjongjang da u potpunosti primeni sve rezolucije UN i IAEA.

Amano je rekao da je IAEA spremna da doprinese mirnom rešenju nuklearnog pitanja nastavkom provere nuklearnih aktivnosti u Severnoj Koreji, kada bude postignut politički sporazum uključenih strana.

Osude stižu i iz Francuske koja ističe da se radi o "kršenju rezolucija UN".

Kineska agencija Sinhua navela je da proba predstavlja udarac procesu denuklarizacije i upozorava da svi potezi koji ugrožavaju stabiulnost sveroistočne Azije nisu poželjni i mudri.


Japan je izrazio zvaničan protest Severnoj Koreji zbog testa.

"Proba koju je izvela Severna Koreja predstavlja snažnu pretnju bezbednosti naše nacije i mi to ne možemo tolerisati", upozorio je japanski premijer Šinzo Abe.

Šef Forin ofisa Filip Hamond takođe je izneo osude i naveo da se radi o ozbiljnom kršenju rezolucija UN.

O tome šta je i koliko je jaka hidrogenska bomba čitajte OVDE.

Sve vesti