Koja je hemijska oznaka za Lemijum?

Autor:

Fanovi legendarnog frontmena Motorheada tražili da se jedan "teški metal" nazove po njemu

2
A- A A+

Fanovi Frejzera Kilmistera Lemija, frontmena benda Motorhead koji je preminuo prošle nedelje, pokrenuli su peticiju da jedan element u periodnom sistemu ponese naziv "Lemijum" u njegovu čast.

Ovo ime bi poneo neki od teških metala (heavy metal) koji su nedavno pronađeni. Peticiju na kojoj stoji da je "Lemi bio sila prirode i sama suština hevimetala" potpisalo je do sada 14.688 ljudi.

Ukoliko želite da na ovaj način ukažete poštovanje, i eventualno omogućite vašem detetu da jednog dana na času hemije dobije pitanje: "reci mi hemijske osobine Lemijuma", potpišite OVDE.

U peticiji stoji i da "astrološki objekat - zvezda" već nosi Lemijevo ime i samim tim ispunjava uslove Međunarodnog udruženja čiste i primenjene hemije (IUPAP) kako bi ovo ime ušlo u razmatranje. Elementi koji se nalaze na periodnoj tabeli moraju biti nazvani po mitološkom konceptu, mineralu, mestu ili zemlji, naučniku kako bi bili prihvaćeni.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti