Menja se zakon, kućni nasilnik odmah u zatvor

Autor:

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je danas izmenu Krivičnog zakona, prema kojoj će osoba koja vrši nasilje u porodici moći da bude u roku od 24 sata udaljena iz kuće, bez obzira na to da li je on vlasnik kuće ili stana.

116
A- A A+

Selaković je naveo da će posebni zakon regulisati obavezu policije da odmah po prijemu informacije obavesti tužioca i centar za socijalni rad o krivičnom delu.

"Tužilac će prema tom modelu biti dužan da odmah pokrene krivično gonjenje", naveo je Selaković i dodao da taj sistem postupanja već postoji u Zrenjaninu, "takozvani zrenjaninski model".

Kazna i za psihičko zlostavljanje

Ministar je najavio i uvođenje novog krivičnog dela koje se odnosi na verbalno, odnosno psihičko zlostavljanje. "To delo je teško dokazivo, ali do sada to nismo imali", rekao je Selaković u razgovoru sa štićenicama Sigurne kuće u Beogradu, koju je posetio zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je napomenuo da bi ove zakonske izmene mogle da budu usvojene u martu, što potvrdio premijer.

Selaković je u razgovoru sa štićenicama Sigurne kuće naveo da se razmatra prebacivanje lakših krivičnih dela u prekršaje kako bi se postupak efikasnije i brže završavao.

U prekršaju sudija za prekršaje nasilnika može odmah pošalje u zatvor nakon jednog održanog glavnog pretresa, rekao je ministar pravde i dodao da prekršaji te vrste ne bi trebalo da se završavaju "sićom od novčane kazne", već zatvorskim kaznama od po nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, dobro rešenje bi bilo da se poboljša prekršajni postupak i povećaju maksimalne kaznu za krivična dela nasilja u porodici.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević je, ukazavši da je premijer učinio veliku čast i značajnu stvar posetom ustanovi, koja zbrinjava 47 lica, je potvrdila, na osnovu iskustva u dosadašnjem radu, da je zapošljavanje štićenica najvažnije.

Ona je takođe rekla da je često pitanje štićenica zašto su nasilnici u stanovima i kućama, na slobodi, dok su one, žrtve nasilja, u kolektivnom smeštaju.

Prema njenim rečima, sudovi često rade presporo i postupci traju više meseci.

Ceo boravak u Sigurnoj kući nema nikakav značaj ako ne rezultira na kraju zaposlenjem.

"Mogu da provedu više meseci kod nas, ali na kraju treba da dobiju posao. Ovo je samo privremeno rešenje. Neophodno je da žene dobiju posao da se ekonomski osamostale, da mogu da planiraju život ako imaju nešto u rukama", navela je ona.

Sa premijerom u poseti Sigurnoj kući bili su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Vučića i ministre su dočekali sa hlebom i solju, a oni su uzvratili poklonima koje su poneli deci.

Sve vesti