H-bomba: Jača od atomske, taman za raketu

Autor:

Hidrogenska bomba, kakvu Severna Koreja tvrdi da je danas testirala, daleko je jača od atomske bombe, a može da bude dovoljno mala da pomoću projektila bude ispaljena na drugi kontinent.

1
A- A A+

H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i "superbomba", prema proceni stručnjaka može biti i do 1.000 i više puta jača od atomske bombe kakvu su SAD, u dva navrata, bacile na Japan krajem Drugog svetskog rata.

Zvanično pet nuklearnih sila

Pet država, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina već poseduju hidrogensku bombu, a za još neke zemlje nije sigurno da li ih imaju ili (tek) rade na njihovoj proizvodnji. Hidrogenska bomba nikada nije upotrebljena u vojnoj akciji. Prva uspešna proba tog oružja izvedena je 50-tih godina u SAD, posle čega su usledile i probe u Sovjetskom Savezu.

Severna Koreja je 2006, 2009. i 2013. testirala atomske bombe približno iste snage kao bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki, koje su ubile više od 200.000 ljudi.

Pjongjang je danas saopštio da je izveo prvu probu hidrogenske bombe. Iako su južnokorejske i američke geološke službe zabeležile seizmičke potrese, još nije potvrđeno koja vrsta bombe je testirana.

Za razliku od atomskih bombi, čija se eksplozija zasniva na nuklearnoj fisiji, odnosno cepanju atoma, eksplozivna snaga hidrogenske bombe zasniva se na fuziji, odnosno spajanju atomskih jezgara.

Zvezde takođe proizvode energiju kroz fuziju.

"Zamislite šta se dešava unutar sunca. U teoriji, proces je potencijalno beskonačan. Količina energije je ogromna", izjavio je Takao Takahara, profesor međunarodne politike i mira na tokijskom univerzitetu Meiđi Gakuin.

Tehnologija hidrogenske bombe je sofisticiranija i takvo oružje predstavlja veću pretnju. Takve bombe mogu biti napravljene dovoljno male da mogu da budu postavljene na interkontinentalnu raketu.

"To znači da Severna Koreja ima SAD na umu kada saopštava vest o H-bombi", ocenio je Tatsuđiro Suzuki, profesor u Istraživačkom centru za uništavanje nuklearnog oružja na univerzitetu Nagasaki.

I atomska i hidrogenska bomba koriste radioaktivne materijale kao što su uranijum i plutonijum, ali H-bomba zahteva veću kontrolu i preciznost zbog veće količine energije koja se oslobađa.

Povezano

Sve vesti