Kako, zapravo, treba da izgleda badnjak

Badnjaci koji se prodaju na pijacama i u supermarketima su različiti: sa crvenim vrpcama, ikonicama, slamom... Kako, zapravo, badnjak treba da izgleda i da li bacamo pare na one "nakićene"?

6
A- A A+

"U Badnjak stavljam dren, slamu, kukuruz - sve ono što treba. To sam naučio od babe, dede, oca, s kolena na koleno. I deca prave, oni se čak više raduju Božiću nego Novoj godini. Pomažu nam da pravimo badnjake, pa ih mi onda nagradimo.

Kod nas je običaj da položajnik badnjak okači u sobi i da ga mi onda okitimo novčanicama, pa je za decu i to zanimljivo", rekao nam je na Kalenić pijaci u Beogradu, Nenad Radosavljević iz Topole, koji badnjake prodaje za 100 dinara.

A šta sa pšenicom?

"Dok je zelena, zelena je. Kada više ne bude, poljubite je i bacite, kao i ovu čašu, da bi sledeće godine mogao da vam prodam novu!" objasnio je Vlajko šta treba da radimo sa onom pšenicom koja se sadi u čašama i krasi naše domove tokom božićnih praznika.

Vlajko iz Ivanjice, međutim, svoje nudi za 50 i objašnjava da nema potrebe da na badnjaku bude "sve i svašta". Njegovi "buketi" imaju klas žita i zrna kukuruza u plastičnoj kesici. Navodno, to će doprineti da nam godina bude rodna i bogata.

U parku kod Kalenić pijace, kao da je nikla šuma badnjaka. Tu se ne prodaju samo manji, ručno okićeni badnjaci, već ljudi nose i cela drva!

POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA U FOTO GALERIJI:

Prodavci kažu da dugačke grane kupuju oni koji će ih potom paliti u crkvama i hramovima, ali nađe se i neki kupac koji ima dvorište, pa želi celo drvo da ponese kući.

Tu smo naišli na najraskošnije "komplete" badnjaka, a Miroljub Racić iz Krušića, kod Ivanjice, je bio ljubazan da nam objasni šta on sve koristi i zbog čega.

A, koliko zarade?

"Pa, za tri dana i tri noći na ovoj hladnoći, ponesemo kući oko 20.000", rekao je Nenad, a njegova žena se prisetila godine kada su zaradili 120.000, ali ističe da je to bilo davno i da se ta godina više nikada nije ponovila.

 "Uz badnjak vezujem i cerovu granu, malo drena, žito koje nije ovršeno, a u kesicu ispod badnjaka se stavlja ovršeno žito, pšenica, kukuruz, orasi i slama. Neko traži i da ubacim imelu ili zeleniku, ali to je više zbog dekoracije. Ispod imele se dvoje mladih poljube i prislone imelu na dlan, jer ona bude lepljiva, pa to znači da će se vezati još više jedno za drugo.Dren je za zdravlje. Uveče kada se zapali badnjak i kada se unese u kuću, pojede se ova bobica drena - da bi bili "zdravi kao dren!", objasnio nam je Miroljub.

Dakle, sada znamo šta znače svi oni dodaci uz badnjak, ali ne brinite ako je onaj u vašoj kući sasvim "običan" - tako je, zapravo, najbolje.

Badnji dan, Badnje veče i Božić, treba da proslavite veselo i u krugu porodice, bez obzira na to koliko je badnjak koji ste uneli okićen ili ne.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti