RASULO: Kim Džong Un prezadovoljan, zbunio planetu

Tvrdnja Severne Koreje da je testirala hidrogensku bombu izazvala je rasulo na međunarodnoj sceni. Dok SAD tvrde da probe nije ni bilo i da Severna Koreja laže, Savet bezbednosti UN oštro osuđujuje probu. Kako je glasao predstavnik SAD?

9
A- A A+

Početne analize podataka ne dokazuju tvrdnje Severne Koreje da je uspešno testirala hidrogensku bombu, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da SAD nastavljaju da prikupljaju informacije o navodnom testiranju, prenosi Rojters.

Svako nuklearno testiranje predstavlja flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN, dodaje Bela kuća.

SAVET BEZBEDNOSTI OŠTRO OSUĐUJE...

Savet bezbednosti UN oštro je večeras osudio nuklearnu probu Severne Koreje navodeći da je u pripremi nacrt rezolucije o dodatnim sankcijama Pjongjagu, javile su svetske agencije.

Savet bezbednosti UN održao je hitnu sednicu iza zatovrenih vrata posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe. Vanredan sastanak 15 članica Saveta bezbednosti UN održan je na zahtev SAD i Japana.

Savet bezbednosti je naveo da današnja proba predstavlja "jasno kršenje" ranijih rezolucija UN prema kojima je Severnoj Koreji naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

Kako je glasao predstavnik SAD?

U izveštajima agencija ne navodi se kako je glasao predstavnik SAD, pošto njegova država tvrdi da probe nije bilo, dok Savet bezbednosti najoštrije osuđuje probu.

U zajedničkom saopštenju se navodi da ta proba predstavlja "pretnju međunarodnom miru i bezbednosti" i dodao da će članice Saveta bezbednosti preduzeti dodatne mere protiv Pjongjanga i raditi na nacrtu nove rezolucije o uvođenju novih sankcija toj zemlji.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je "suviše rano" reći da Rusija podržava nove sankcije Severnoj Koreji i dodao da njegova zemlja treba prvo da ima uvid u nacrt nove rezolucije pre donošenja odluke.

Povezano

Sve vesti