Nad Bosnom se nadvija senka novog rata?

Autor:

U Bosni i Hercegovini prisutan je strah od novog rata, piše konzervativni bečki dnevnik "Kurir", koji ističe da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije.

22
A- A A+

"Šta mislite, kada će doći rat?", bilo je pitanje jednog taksiste na aerodromu Sarajevo s kojim su se suočili novinari bečkog dnevnika.

Dodik otkriva: Hoće da nasele 500.000 vehabija

Belčki "Kurir" prenosi i izjavu predsednika RS Milorada Dodika da postoji tajni arapski plan, prema kojem je predviđeno naseljavanje 500.000 vehabija. Međutim, i manje pristrasni političari, kao što je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc su upozorili na opasnost od islamističkih tendencija, ukazuje "Kurir". List podseća da je Kurc, pominjući te islamističke tendencije u BIH, govorio u vezi sa uticajem Saudijske Arabije.

Taksista nije jedini koji se plaši rata, konstatuje list, dodajući da stanje u Sarajevu "prikazuje zabrinjavajuću sliku".

"Svastikama fašističke Ustaše - Hrvati provociraju svoje muslimanske sugrađane. Radikalni muslimani, na drugoj strani, veličaju 'Islamsku državu'. Glasine o navodnim terorističkim kampovima dodatno unose osećaj nesigurnosti u javnosti. Propaganda i međusobno provociranje obeležavaju svakodnevnicu. Klima je 20 godina nakon okončanja rata i dalje otrovna", prenosi "Kurir".

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima se pridružila i jedna nova strana u sukobu - arapske vehabije, koje kupuju trenutno brojne nekretnine, grade čitave gradove i u međuvremenu su najveći poslodavci u zemlji.

Vehabije od svojih zaposlenih očekuju rigorozno pridržavanje veri i ekstramnim pravilima odevanja.

Do sada radikalni, među 2,5 miliona umerenih bosanskih muslimana nisu imali važnu ulogu, naglašava list, dodajući da podaci Ministarstva unutrašnjih poslova BiH procenjuju broj vehabija na ne više od 5.000.

To se, međutim, kako smatra bečki dnevnik, može sada brzo promeniti.

Samo u Trnovu, gradiću za turiste u nastajanju, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata najavio je zapošljavanje 10.000 domaćih radnika, što znači da će samo taj projekat utrostručiti broj pripadnika bosanskih vehabija.

Uz velike muke, podseća list, Bošnjaci su proteklih godina uspeli da se reše boraca bliskih Al Kaidi koji su tokom rata došli u zemlju.

"Sada će sa dolazećim milijarderima to biti teže. Bošnjaci strahuju od ekonomskog prisilnog misionarenja", prenosi dnevnik.

Vehabizam je plodno tlo za islamski terorizam, a ćelije sa vezama ka Islamskoj državi su ustanovljene u Gornjoj Maoči, Zenici, Bihaću i Brčkom, navodi "Kurir", dodajući da su bosanska obaveštajna služba OSA i policija delovali uz neočekivanu efikasnost protiv njih.

Sve vesti