"Nikakav razgovor sa Šiptarima dok..."

Autor:

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da ne bi prihvatio nikakav razgovor sa Šiptarima sve dok se srpski narod ne vrati na Kosovo i Metohiju, istakavši da to kaže i političarima.

"Danas naš narod strada na Kosovu i Metohiji, to je valjda jedino mesto u svetu gde je zgažena sloboda jednog naroda, gde jedan autohtoni narod koji je tu živeo stotinama godina, podizao svoje velike svetinje, danas se bori da ih sačuva od onih koji žele da ih prisvoje", rekao je patrijarh Irinej za "Sputnjik".

On je rekao da se nada da će Srbija jednog dana, uz uloge koje imaju Rusija i Kina u svetu, uspeti da sačuva ono što je vekovima bilo srpsko na Kosovu.

"Uz pomoć naših prijatelja, na prvom mestu Rusije. Ali, nadamo se da će kod mnogih progovoriti i savest, saznanje i svest da je to uvek bilo srpsko. A, što nas danas tamo nema, krivica je onih koji su omogućili da budemo proterani i posebno što nam nisu omogućili da se vratimo", rekao je patrijarh Irinej.


On je istakao da bi se mnogi Srbi vratili, ali da nemaju gde da se vrate, kuće su im porušene, imanja uzurupirana, a oni koji su se vratili su izloženi napadima i raznim neđelima, koja ostaju neotkrivena i nekažnjena.

"To vide oni koji mnogima kroje kapu, prave se da ne vide i ne znaju, a sve znaju... Sve se zna i sve je poznato, ali politika ima svoju politiku. Naša je tragedija što smo ostali bez nekadašnjih prijatelja, koji su bili i Francuzi, i Amerikanci, i Englezi, a danas ne znam koliko su to", dodao je patrijarh Irinej.

On je rekao da Srbi nisu u interesu Zapada, nego je Zapadu u interesu neko drugi kome je dopušteno i dato pravo da čini ono što, nažalost, čini, ali je izrazio nadu da će valjda i ta nepravda doživeti kraj.

Patrijarh Irienj je rekao da pitanje položaja i imovine SPC na Kosovu treba da rešavaju neki forumi, da se iznese ili u Evropi ili UN i da se nada da će to jednoga dana biti.

Što se tiče položaja Srba u Hrvatskoj, on je naveo da srpsku školu u Zagrebu gotovo svakodnevno napadaju i da su Srbi u strahu da će biti napadnuti.

Izvor: youtube"Gotovo svakodnevno ih napadaju, i što je najtragičnije, mladići istog uzrasta kad dođu na tu stanicu kažu: `Ovo je pravoslavna stanica, idemo da ih koljemo`. To ponavljaju deca, a to su verovatno čuli ili slušaju i dalje od svojih najbližih. Znaju šta su njihovi preci radili, znaju kako su Srbi stradali", rekao je on.

Nažalost, dodao je patrijarh Irinej, taj strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode, a mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih neko posmatra.

"To se dešava u jednoj hrišćanskoj, katoličkoj zemlji gde smo do 11. veka bili jedna crkva, gde smo se do juče smatrali srodnim narodom, gde smo nekada zajednički živeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživelo preko milion njihovih predaka", kaže patrijarh Irinej.

On je dodao da je u Hrvatskoj Katolička crkva vrlo prisutna i da se plaši da ono što čini narod nije neki znak od njihovih duhovnika.

"Ne bih želeo i nećemo da verujemo da je to istina, ali nažalost stvarnost nam govori svojom retorikom", kaže patrijarh Irinej.

Govoreći o kanonizaciji Alojzija Stepinca, patrijarh irinej je potvrido da je u pismu papi Franji objasnio razloge zašto ne treba da bude proglašen svecem.

Patrijarh Irinej je ocenio da je papi lično stalo da dođe do saznanja koji su to razlozi da je među dva tako bliska hrišćanska naroda, srpskog i hrvatskog, prisutna takva mržnja i neprijateljstvo koji su se pokazali u minulim vremenima i da se formira komisija koja će tražiti korijene svega toga.

"Kad će ona početi sa radom videćemo, ali mislim da je to dobar pokušaj da se stvari izmene, da ljudi počnu da razmišljaju na drukčiji način i o sebi, i o drugima", rekao je patrijarh Irinej.

Što se tiče mogućeg dolaska pape u Srbiju, patrijarh Irinej je rekao da je pitanje kako papa želi da dođe u Srbiju - da li kao državnik, ili kao rimski episkop.

"Posmatrano s aspekta Crkve i sa mog ličnog aspekta, to je veliki, značajan događaj, poseta predstavnika jedne crkve — i ja tu ne vidim ništa loše. Na kraju krajeva, svi problemi koji iskrsnu rešavaju se na kraju za stolom. I svaki problem je najbolje da se reši dijalogom i kontaktom. Daće Bog da će jednog dana da bude i takav jedan susret", rekao je partijarh Irinej.

On je dodao da ima dosta razloga, počev od zločina nad Srbima u kojima su učestvovali i katolički sveštenici, da se ta poseta pomakne u kasnije vreme.

Sve vesti