Ćurčić o "orlovima": Biće promena

Autor:

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije sumirao učinak u 2015. i istakao da njegov tim, koji će biti izmenjen, mora da izbori plasman na Mundijal 2018 posle sušnih godina

26
A- A A+

radovan ćurčić curcic.jpg Foto: MN Press

Seniorska fudbalska selekcija Srbije nema čime da se pohvali u godini iza nas. "Orlovi" su ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, nakon što su ostvarili mizeran učinak u kvalifikacijama.

I selektor Radovan Ćurčić slaže se da su rezultati bili nezadovoljavajući.

"Mogu da govorim o vremenu kada sam postao selektor, posle poraza od Danske u Beogradu, poraza koji je u velikoj meri posledica 'slučaja dron', jer da nije bilo prekida meča sa Albanijom, mnoge stvari bi se u kvalifikacijama drugačije odvijale. Ne, naravno nije to alibi za bilo koga, samo konstatacija da je sve to imalo uticaja na igrače i ambijent u i oko reprezentacije. Ponovo smo bili u situaciji da u ranoj fazi krećemo iz minusa. Bilo je potrebno vreme, koje nije bilo naš saveznik, da pokušamo da nadoknadimo veliki minus a onda su se ponavljale neke stvari koje su nas definitino udaljile od plasmana na EP", izjavio je radovan Ćurčić u intervjuu za sajt FSS.

Moramo bez Matića i Kolarova

I pored poraza od Portugalije u Beogradu, javnost je bila zadovoljna igrom i pristupom igrača u tom meču, a mrlja je ostala zbog isključenja Nemanje Matića i Aleksandra Kolarova koji neće igrati tri, odnosno jednu utakmicu na startu narednih kvalifikacija za Mundijal 2018. "Moj posao nije da sada ponavljam kako će nam biti teško bez njih dvojice, nego da tražim rešenje. Dešavalo mi se u mladoj selekciji da nemam A reprezentativce, protiv Španije u dva meča bili smo prežaljeni od kompletne javnosti, da bi u Kadizu slavili sa timom u kome je šest-sedam igrača bilo iz naše, toliko osporavane, lige. I tada i sada, važan je tim, a ne pojedinac. Samo tim može sve da nadoknadi", poručio je Ćurčić.

On je meč protiv Češke označio kao "prelomni" posle kojeg se jasno pokazalo da stvari ne funkcionišu kako treba.

"Trenutak koji je predstavljao veliko razočaranje, ali ja bih rekao i utakmica koja bi, ukoliko izvučemo pouke, jednog dana mogla da se slavi kao velika pobeda. Meč u Ostravi, sa svim svojim događanjima, od kojih su, moram to da naglasim, neka bila insinuirana, definitivno je pokazao pravu sliku stvari koje bez sumnje zahtevaju reakciju. I ona, neka niko ne sumnja, neće izostati".

Ćurčić je najavio posle priopuštanja još jednog velikog takmičenja da mora doći do promena.

"Ne prihvatam nikakve izgovore, jer rezultat je bio i ostao, bez obzira na spoljne uticaje, jedini sudija. Da, promena će biti, ali do marta neću govoriti o imenima. Uostalom, važan je tim, a ne pojedinac. Ko to ne vidi, njemu nije mesto u reprezentaciji", jasno je poručio selektor Srbije.

Sledeći cilj je plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

"Reprezentacija nije klub, a za nacionalni tim moraju da igraju najbolji igrači bez obzira na godine. Ne, ništa ne prejudiciram, samo želim da podsetim na jednu utakmicu u kvalifikacijama, meč sa Jermenijom u Novom Sadu. U timu su bili Andrija Živković, Uroš Spajić, Filip Kostić, Darko Brašanac, Aleksandar Mitrović...Već za narednu akciju zbog povreda sa nama nisu bili Živković, Kostić i Brašanac. Rano smo ostali i bez dva centralna beka Nastasića i Maksimovića. Povrede, ali i mala minutaža pojedinih igrača u svojim klubovima, krojile su spisak. Nemoguće je bilo imati jedan tim na okupu za dve vezane utakmice. Uglavnom, ponoviću. Biće promena u reprezentaciji, a svi moramo biti svesni da Srbiju samo tim, a ne pojedinac može odvesti na SP u Rusiju".

orlovi, radovan curcic, radovan ćurčić Foto: MN Press

Radovan Ćurčić je naglasio da igrači koji budu igrali za nacionalni tim moraju da daju svoj maksimum.

"Za nas više nema utakmica koje imaju prefiks prijateljska. To nam je pokazao meč u Ostravi. Srbija, posle svih ovih godina i gladi koja je nastala za rezultatom A tima, mora u svakom meču da ima pristup kao što je bio, primera radi, u Albaniji. Samo sa takvim odnosom, ponašanjem, posvećenošću, disciplinom, koncentracijom, možemo ostvariti ono što svi želimo, plasman na SP u Rusiju. To je duh koji mora da nosi reprezentaciju, jedinstvo koje tražim. Onaj ko nije spreman tako da se ponaša nije vredan dresa Srbije. Bez obzira na ime, status u klubu, godine".

Srbiju očekuje težak put u kvalifikacijama za Mundijal. Iako na prvi pogled u grupi A nema "velikih" reprezentacija, shodno razočaravajućim rezultatima poslednjih godina svi rivali zaslužuju respekt - Vels, Austrija, Republika Irska, Moldavija, Gruzija.

"Ima onih koji su skloni da potcenjuju ovu grupu, a ja znam da Srbija neće nikoga ni preceniti, ali ni potceniti. Naravno, bolje da smo u grupi sa Velsom nego Nemačkom ili Španijom, ali bez obzira na ime rivala, za našu sudbinu pitamo se samo mi. Nismo u situaciji da sebe stavljamo u prvi plan kada drugi igraju na velikim takmičenjima, ali sa verom u sebe i na prvom mestu, timskim duhom, možemo, a ja kažem i moramo, doći do Rusije. Verujem da će tako biti", zaključio je selektor Radovan Ćurčić.

Sve vesti