"Ploče koje je Paspalj spasao nemaju vrednost"

Autor:

Nekadašnji muzički urednik Studija B Slobodan Konjović za MONDO o "slučaju" bacanja ploča, koje su završile kod Žarka Paspalja.

22
A- A A+

Internet u Srbiji od juče bruji o slučaju "vinil", odnosno o hiljadama ploča koje su pripadale stanici Studio B, a koje je iz đubrišta izvukao proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj i sada se nalaze u njegovom domu.

Paspalj je razgovoru za "Vice" ispričao da mu je prijatelj javio da se iz skladišta Studija B bacaju stare ploče, tačnije da ih "neki ljudi tovare i nose na đubrište", nakon čega je došao kolima i pokupio ono što je bilo spremno za bacanje.

"Pitao bih nove vlasnike kako je moguće da se nije našao neki prostor, gde bi se ovo sačuvalo? OK, ja sam siguran da je najbolji deo sačuvam kod nekog, ali meni je ovo neshvatljivo, ne bacam stvari, posebno ne stvari koje su zapravo arhivska građa. Milo mi je što su barem ove ploče završile kod mene, i što će moći da nastave neki život", rekao je Paspalj, nakon čega su vest o bacanju ploča preneli svi mediji u Srbiji.

MONDO je zamolio nekadašnjeg muzičkog urednika Studija B Slobodana Konjevića da prokomentariše ovaj slučaj:

"Te ploče je muzička redakcija davno izdvojila kao višak i odložila u Borču, mislim, gde nam je bio srednjetalasni predajnik. Studio B je tamo imao, valjda ima i danas prostorije, gde smo uskladištili te ploče, jer nije bilo mesta u 'Beograđanki'. One su bile, takoreći, nepotrebne za rad, a ploče klasične muzike, nakon gašenja koncertne emisije nefunkcionalne. Te ploče, osim neke sentimentalne, nemaju vrednost. Dok su svirale pružale su zadovoljstvo slušaocima, ali sad su odslužile svoje", rekao je Konjović i dodao da su muzički urednici pre više godina, kada se prešlo na novi sistem emitovanja rešili da se te ploče, kao nepotrebne, uskladište.

"Te ploče su odsvirale svoje. Za nas nisu imale vrednost, rabljene su godinama. Ne može se tu govoriti ni o kvalitetima ni raritetima", rekao je Konjović MONDU.

"Sada se diže buka", dodao je on komentarišući novinske natpise o "spašavanju vinila" i dodaje da na studiju B postoji jedna vrednija kolekcija. "Diskofilska kolekcija, par hiljada vinila, to stoji u Studiju B, barem sam ja tako ostavio kada sam odlazio i sačuvane su i magnetofonske trake".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti