Hrvati kupuju norveški raketni sistem?

Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, tvrdi danas specijalizovani hrvatski magazin Defender. "Srbija nema razloga za nervozu", poručuju iz Zagreba.

22
A- A A+

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina Marko Ćustić rekao je danas Tanjugu da još nije doneta odluka koji će raketni sistem srednjeg dometa biti nabavljen, ali da se po prvi put konkretno pominje određena vrsta raketa.

Kotromanović: Vučić nema razloga za nervozu

Ministar odbrane odlazeće hrvatske vlade Ante Kotromanović izjavio je danas da Hrvatska kao članica NATO ima pravo da razvija sopstvene sisteme i sredstva za odbranu, ali da nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji. U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu. "Poručujem (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću - nemoj biti nervozan. Nemaš razloga biti nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, to je naš sused, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO", kazao je Kotromanović.

On je ukazao da je veza Hrvatske i Norveške, odnosno informacije o dostupnosti raketnog sistema srednjeg dometa, firma Kongsberg koja ima dobre odnose sa Zagrebom.

Naime, u fabrici "Đura Đaković", kazao je on, uskoro bi mogla da počne proizvodnja delova za "vatrenu stanicu" na oklopnim vozilima Kongsberga a za potrebe američke vojske.

"To će biti veliki posao i uspeh ako se ostvari ovaj poslovni poduhvat sa norveškim partnerom", rekao je Ćustić.

On je ukazao da postoji potreba da Hrvatska nabavi raketni sistem srednjeg dometa, jer ga ona u ovom trenutku nema.

"Postoji potreba da se dopuni vazdušna odbrana. To je u skladu sa startegijama oružanih snaga i NATO", kazao je Ćustić.

Inicijalna konfiguracija za potrebe Oružanih snaga Hrvatske sadrži određeni broj lansirnih jedinica, od kojih se svaka sastoji od sistema za upravljanje vatrenom paljbom, radarom, dva do četiri lansera sa po šest raketa AMRAAM, te određenog broja vozila i opreme za podršku.

Okvirna cena takve konfiguracije s raketama, prema Defenderu, košta između 120 i 180 miliona dolara.

To je, kako navodi magazin, najozbiljnija opcija koja se razmatra u vezi nabavke sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa.

Oružane snage Hrvatske su ulaskom u NATO postale deo integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane vojne alijanse (NATINAMDS), te je u cilju ispunjavanja preuzetih obveza nabavljena odgovarajuća oprema kako bi hrvatske snage mogle u tom delu da funkcionišu na identičan način kao i ostale članice NATO.

Sve vesti