Kako zima leči

Autor:

Oni koji vole sneg i zimu, znaju o čemu je reč. Ovo je tekst za "zimomrsce".

2
A- A A+

Svež vazduh je neophodan za dobro zdravlje. Svako od nas bi trebalo da se dnevno izlaže čistom vazduhu barem 30 minuta, i tako ubrza cirkulaciju i pročisti oragnizam, ublažiti stres, respiratorne probleme, psihičke i kožne bolesti. 

Naravno, to je mnogima nemoguće, ali valja znati kada sledeći put planirate neko putovanje.

Posebno je blagotvoran planinski vazduh, kako tokom leta, tako i zimi.

Planinski vazduh je manje vlažan od onog u ravnici i tako pospešuje izbacivanje toksina iz organizma. Disanje "punim plućima" jača organizam, poboljšava krvnu sliku.

Ako niste u mogućnosti da odete na planinu, posetite najbližu šumu, park, šetajt pored reke, jezera...

Nemojte da vas hladnoća "zakuca" za fotelju. I zimi možete biti jednako fizički aktivni kao i ostatkom godine. Hladan vazduh će vas naterati da trenirate više, kako biste se što pre ugrejali.

S obzirom na to da je telu teže da reguliše svoju prirodnu temperaturu kada ste napolju, ono će se više trošiti i sagoreće više kalorija tokom zimskog treninga.

To je odlična motivacija za one koji bi da se brže oslobode sarmica i ostalih đakonija kojima nisu mogli da odole tokom ovih prazničnih dana.

Prvi zimski trening može zaista da bude prava noćna mora za vas, naročito za one osobe koje ne vole zimu. Međutim, svaki sledeći trening će vam biti sve prijatniji, a do kraja meseca ćete već postati "zavisnik".

Takođe, primetićete i da vam je manje hladno tokom dana, naročito ako spadate među one koji teško podnose zimu.

Ukoliko imate sreće i vaši se treninzi poklapaju sa retkim sunčanim danima, imaćete mnogobrojne koristi. Količina prirodnog svetla je tokom zime ograničena i to se kod mnogih osoba ogleda u vidu lakše ili teže depresije, pogoršanja krvne slike, lošeg sna... Vi nećete imati te probleme ako istrčite u park svaki put kada zasija zimsko sunce i malo se rekreirate. Vitamin D, na primer, počinje da se proizvodi već nakon smo 10 minuta izlaganja suncu. Biće dana i kada će vam trebati krema za lice sa zaštitnim faktorom, posebno ako ste na planini.

Zahvaljujući zimskim treninzima, hladno vreme će postati vaš prijatelj, možda omraženo godišnje doba biće vam milije jer ćete naučiti kako da ga iskoristite na najbolji način. Vežbe na otvorenom popravljaju raspoloženjezahvaljujući tome što pospešuju nivo endorfina, hormona sreće.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti