Imate profil na društvenim mrežama? Uradite ovo!

Autor:

Promenite svoje navike kako ne biste došli u nezgodnu situaciju.

Imate profil na društvenim mrežama? Uradite ovo! Foto: www.pashutaphotography.com/Viktorija Pashuta. Društvene mreže viđene "okom" Viktorije Pašute.

Sajber kriminal je stvaran i veoma ozbiljna pretnja – zato nema razloga da se ne zaštitite bolje na Interntu.

Kako biste znali gde grešite, sajt Metro napravio je listu kako bi vam pokazao gde grešite i šta biste morali da korigujete kako ne biste bili žrtva hakerskog napada.

Evo i pomenute liste:

Prihvatajte za prijatelje samo one ljude koje poznajete. Ukoliko dozvolite strancima da vide vaše profile na društvenim mrežama samim tim im pružate pristup ličnim informacijama.

Ne klikćite na linkove koje vam šalju online prijatelji dok ih ne pitate o čemu se zapravo radi. Obično, prijatelji šalju lilnkove do smešnih fotografija i zanimljivih tekstova, ali treba da proverite svaki od njih pre nego što kliknete, pogotovo ako vam deluju sumnjivo.

Ne delite lične informacije. Ne treba da pazite samo na informacije u vezi sa bankovnim računom. Online nalozi mogu biti podešeni sa vrlo malo informacija, pa ako ne želite sa drugima da delite svoje lične podatke, nemojte ih ni stavljati online.

Nemojte zanemariti podešavanja privatnosti. Twitter i Instagram imaju opcije za odbijanje zahteva, dok Facebook nudi malo detaljnije opcije kada su podešavanja privatnosti u pitanju. Iskoristite te pogodnosti.

Promenite lozinke kako ne biste koristili istu za sve online naloge koje imate. Jedna ista lozinka za sve naloge nije pametno rešenje. Napravite nekoliko jakih koje će sadržati velika i mala slova, ali i brojeve.

Nabavite bezbednosni softver kako biste se zaštitili na Internetu. Sigrurno će vam biti od pomoći.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Sve vesti