Šta čitati do 18. preporučuje Maja Cvetković

Autor:

Predvodnica benda E Play za MONDO preporučuje knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

5
A- A A+
maja Foto: MONDO, Mario Milojević

Bend E Play važi za jedan od najautentičnijih beogradskih bendova, i aktivan je na domaćoj sceni od kraja devedesetih. Objavio je četiri albuma, od kojih je poslednji "Obični ljudi" iz 2013, a prepoznatljiv je koliko po originalnom i energičnom zvuku i minimalističkim tekstovima, toliko i po jedinstvenim video materijalima osmišljenim za spotove.

Sa Majom smo razgovarali o knjigama koje voli i preporučuje, i dobili obavezno "štivo" za klince koji vole muziku!

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

"U poslednje vreme sam pročitala puno knjiga. Što je veći stres i haos tokom dana - to mi je bolje vreme za čitanje pred spavanje. Najviše od svega volim da čitam biografije muzičara. Tu se uvek unesem, mozda i previše, pa čak i onda kada je jasno da je dosta toga izmišljeno i marketinški trik… ja im verujem sve dok ne zatvorim korice.

Volim da čitam i domaće pisce. Imam puno prijatelja koji su pisci i trudim se da pročitam sva njihova dela. Ono što planiram u budućnosti je 'Urednik' Marka Vidojkovića, pre neki dan sam pročitala par stranica i baš sam se zainteresovala".

Koja Vam je omiljena knjiga, ili knjiga koja je na Vas ostavila najdublji utisak?

"Ima dosta takvih knjiga…Ne mogu sada da se se setim baš te knjige koja je najbolja za ceo život ali mogu da predložim jednu od pročitanih u skorije vreme 'Noć u Lisabonu' (Erih Marija Remark). To je knjiga koja je nedavno putovala sa mnom i učinila moje putovanje avionom mnogo zanimljivijim. Prati siromašnog izbeglicu koji se, jedne noći u Lisabonu, zagledao u brod koji plovi za Ameriku. Prišao mu je nepoznati starac i ponudio dve karte, svoju pomoć i svoju životnu priču. Razmišljanje o jednoj hrabrosti i ljubavi u ratu je sprečilo moje razmišljanje o tome šta sve može da se desi dok je upaljen signal za pojaseve u avionu tokom turbolencije".

Koje tri knjige biste svakome preporučili za čitanje do 18. rođendana, i zašto baš te?

"Moj predlog su knjige vezane za muziku:

1. Depeche Mode - 'Black Celebration'

To svakako preporučujem, pošto vam pruža mogućnost steknete realnu sliku o jednom nesavršenom ali velikom bendu.

2. Za mlade metalce bih svakako preporučila 'Enter Night' (Metallica). Sigurno će im biti zanimljivo kako je Džejms Hetfild, bubuljičavi tinejdžer, oslanjajući se na svog bubnjara Larsa (čoveka velikih ambicija i menadžerskog umeća) stasao u pravu rok zvezdu.

3. Moja omiljena knjiga je “Lice Rock n rolla”, Kit Ričards.

Ova knjiga se teško nalazi u Srbiji. Uglavnom svi imaju u prodaji samo knjigu 'Život'. Autor, ugledni novinar i biograf imena kao što su Endi Vorho, Lu Rid, Peti Smit i drugi, ovoga puta uspeo je da zanimljivim tonom oslika veoma buran život gitariste benda Rolling Stones".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti