Dodik: Odbranićemo RS svim rasploživim sredstvima

Autor:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnji dan pre 24 godine, proglašavanjem Republike Srpske, udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

22
A- A A+
Milorad Dodik, padobranstvo, otvaranje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Ni tada, kao ni sada, nismo želeli ništa drugo nego da živimo slobodno, i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vekove, mogli bez svega, osim bez slobode. I drugi su to prepoznali", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske u Banjaluci.

On je dodao da su to prepoznali veliki narodi s kojima je srpski narod delio slobodarske ideje u svim velikim ratovima, ali i narodi s kojima ih je splet istorijskih okolnosti ostavio da žive na ovim prostorima.

"I dok su nam ovi prvi, kroz svoje istorijske čitanke, odavali priznanje za istrajnost, hrabrost i plemenitost, ovi drugi su nekako uvek zazirali od naših slobodarskih ideja. Nikada slobodu nismo ni želeli ni doživljavali kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ili uskraćivati. To se onda već ne bi moglo slobodom zvati", istakao je predsednik Srpske.

On je poručio da sloboda za koju se žrtvovao srpski narod, o kojoj su Srbi ispisali tomove, svoje najlepše pesme, nije sloboda koja bi ugrozila bilo koga drugog.

"Mnoge žrtve smo dali za slobodu, ali nikada nismo rekli ona je samo naša. Sloboda koju smo najčešće krvlju plaćali je u miru bila deljena i sa onima koji za nju nisu bili spremni da se žrtvuju. Srbi nikada nisu strahovali od slobode drugih. Tako je dame i gospodo nastala i Republika Srpska", naglasio je Dodik i dodao da je Srpska nastala kao potreba da u jednom državno pravnom okviru slobodno i zaštićeno živi srpski, ali i svi drugi narodi koji to žele.

On je rekao da su se na taj korak odlučili jer su drugi svoju slobodu videli kao oduzimanje prava Srba da kažu gde i kako žele da žive.

"Zato je priča o nastanku i trajanju Republike Srpske priča o potrebi ovog naroda da bude slobodan, da ostane i opstane na ovim prostorima. Nažalost, kada god to nismo bili i gde god nismo živeli zaštićeni kroz vlastiti državni okvir, mi smo masovno stradali", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, o tome svedoče i Donja Gradina, i Prebilovci, i Jadovno, do najsvežijih primjera iz prošlog rata, poput Sarajeva, Bradine, okoline Doboja, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara.

"Nedavno su nam poručili da je jedan sud iznad naše slobode i našeg prava da je slavimo", rekao je Dodik.

On je dodao da je neko izgleda naumio da utamniči ceo  jedan narod jer je Sud rekao da ne može biti slobodan.

"Kako drugačije da protumačimo odluku Ustavnog suda BiH da baš ovaj dan ne može biti praznik naše slobode. Zamislite državu u kojoj Sud uzima za pravo da odlučuje o slobodi cele Republike. Zamislite Sud koji je umislio da je matični ured u kojem će Republika Srpska tražiti svoj rodni list!“, naglasio je Dodik.

On je poručio da srpski narod slobodu nije ni dobio na Sudu, da bi mu je Sudom uzimali i to preglasavanjem, a preglasavanje je i bilo okidač za sjednicu Narodne skupštine 9. januara 1992. godine, kada je proglašena Republika Srpska.

"Dobro bi bilo da oni koji su pomislili da će sudskim putem da mijenjaju karakter našeg naroda, naše Republike, ali i karakter rata u kojem su svi stradali, shvate da to nije dobar put, ni dobar način. Nismo mi Republiku Srpsku dobili u sudskom sporu pred Ustavnim sudom, neka ne pokušavaju da je demontiraju u sudskom postupku", istakao je Dodik.

On je dodao da Ustavni sud dobro zna da je Srpska u miru proglašena 9. januara 1992. godine, nažalost, krvlju branjena, u ratu koji srpski narod nije želio.

"A odbranićemo je svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima. A najubojitije odavno imamo. Volimo Republiku Srpsku! A protiv toga još nije izmišljen ni pravni niti politički instrument", poručio je predsednik Republike Srpske.

Tagovi:
Sve vesti