Rusi udaraju! Gađali zatvor Al Kaide, 39 mrtvih

Autor:

U vazdušnim napadima ruskih snaga na zatvorski kompleks kojim upravlja sirijski ogranak Al-Kaide na severozapadu Sirije danas je ubijeno najmanje 39 ljudi, među kojima pet civila, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

1
A- A A+
ISIS Rusija Putin bombardovanje Sirija Islamska država Foto: MONDO, ilustracija


U napadima je pogođena zgrada tog ogranka, Al-Nusra fronta, koja se nalazi pored popularne pijace u Marat al-Numanu u provinciji Idlib, navodi organizacija se sedištem u Londonu.

Druga aktivistička grupa, pod nazivom Lokalni komitet za koordinaciju, tvrdi da je u vazdušnim napadima ubijena 51 osoba, prenosi AP.

Opservatorija precizira da su vojni avioni ispalili četiri rakete koje su pogodile islamski sud pri kojem se nalazi i zatvor, kao i obližnji put koji povezuje sud sa pijacom.

Većina ubijenih u današnjim udarima su pobunjenici koje je Al-Nusra stavila iza rešetaka, dok su među ostalim žrtvama zatvorski čuvari i borci Al-Nusre, tvrdi Opservatorija dodajući da je među mrtvima pet civila među kojima i jedno dete, prenosi AFP.

Ruski vojni avioni izvode vazdušne napade na Islamsku državu i druge terorističke grupe u Siriji od 30. septembra, podseća francuska agencija.

Iako su i Al-Nusra i Islamska država džihadističke organizacije, ljuti su rivali i svakodnevno se sukobljavaju u Siriji.

Al-Nusra je u napetim odnosima i sa nedžihadističkim pobunjeničkim grupama koje se protive njenom ekstremnom tumačenju islamskog zakona.

Al-Nusra je u Idlibu oformila savez sa pobunjeničkim grupama, uključujujući tvrdokornu frakciju Ahrar al-Šam, isteravši režimske snage iz te provincije.

Tagovi:
Sve vesti