Slavni glumac doveo policiju do "El Čapa"!

Autor:

Meksičke vlasti saopštile su da su uspele da otkriju lokaciju na kojoj se krije odbegli narko bos Hoakin "El Čapo" Gusman i da ga uhvate zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao pre nekoliko meseci sa američkim glumcem Šon Penom

Neimenovani federalni zvanilnik je danas saopštio da meksičke vlasti žele da ispitaju američkog glumca Šona Pena i meksičku glumicu Kejt del Kastiljo povodom njihovog intervjua sa narko bosom Hoakinom "El Čapom" Gusmanom.

"To je tačno, naravno, treba utvrditi odgovornosti", rekao je on za AFP želeći da ostane anoniman.

On nije izneo više detalja o nameri tužilaštva da razgovara sa glumcima o njihovom tajanstvenom sastanku sa tada odbeglim El Čapom.

Jedan drugi federalni zvaničnik rekao je da nije jasno da li su Pen i Del Kastiljo počinili krivično delo.

"Iako novinar može da intervjuiše osumnjičenog za prodaju droge, oni nisu novinari", naveo je on.
Meksičke vlasti uspele su da otkriju lokaciju na kojoj se krije odbegli narko bos i da ga uhvate zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao pre nekoliko meseci sa Šon Penom.

Penov intervju sa Gusmanom, koji je dosad dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je kasno sinoć na sajtu američkog časopisa "Roling Stoun", prenela je agencija AP.

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što će "El Čapo" biti ponovno uhvaćen prošlog petka u gradu Los Močis, u pokrajini Sinaloa, nakon što je bio u bekstvu šest meseci.

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Gusmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo održan u oktobru i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gde se krio narko bos, navela su dva izvora iz meksičke vlade.

U intervjuu sa Šon Penom, Gusman je pokušao da odbrani svoju ulogu na čelu najvećeg narko kartela u svetu. Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: "Ne, to nije tačno zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti."

Pen u tekstu opisuje stroge bezbednosne mere koje je narko bos preduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Gusman nešto kasnije uhapšen.

Jedan zvaničnik meksičkih bezbednosnih snaga je za AP potvrdio, zahtevajući anonimnost jer nije ovlašćen da govori na tu temu, da je upravo intervju sa Penom u oktobru uputio vlasti u to da se "El Čapo" krije u ruralnom delu savezne države Durango.

Izvor: youtube

Policajci su tada odlučili da ne otvaraju vatru na Gusmana jer se nalazio u društvu dve žene i jednog deteta. On je tom prilikom uspeo da pobegne, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Močisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.
Zvaničnik navodi da je sastanak između Pena i Gusmana održan u Tamasuli, mestu u pokrajini Durango, koja se graniči sa Sinaloom.

Meksička državna tužiteljka Areli Gomes je u petak rekla da su Gusmanovi kontakti sa glumcima i producentima, u vezi mogućeg snimanja filma o njegovom životu, dali vlastima nove informacije o lokaciji najozloglašenijeg svetskog narko bosa.

 Pen je u intervjuu za "Roling Stoun" potvrdio da je "EL Čapo" bio zainteresovan da se snimi film o njemu i želeo je da u tom projektu učestvuje Kejt del Kastiljio, koja je omogućila sastanak Pena i Gusmana.

"Bio je zainteresovan da njegova životna priča bude ispričana na filmu, ali to bi poverio samo Kejt", napisao je Pen, koji se pojavljuje na jednoj slici sa Gusmanom, na kojoj se njih dvojica rukuju.

Šta je Penu rekao El Čapo

"El Čapo" Gusman kaže da ne oseća grižu savesti niti odgovornost za krijumčarenje droge vredne milijarde dolara u SAD, a sebe ne smatra nasilnim čovekom uprkos tome što ga terete za mnogobrojna ubistva.

On je, otvarajući se bez presedana u intervjuu koji je sinoć objavljen, sebe opisao kao porodičnog čoveka punog ljubavi koji nikada ne zapodeva kavgu, ali je spreman da se brani kada je to potrebno.

"Ja sam osoba koja ni u kom slučaju ne traži probleme... Ja se samo branim, ništa više", rekao je El Čapo Penu na video-snimku nakon što se sastao sa njim na nepoznatoj lokaciji u Meksiku, zahvalivši Bogu što mu je pomogao da pobegne iz zatvora, preneo je Rojters.

El Čapo je kazao i da se ne drogira već 20 godina, te da se smatra srećnom osobom, jer je slobodan.

"Ne osećam ništa što mi ugrožava zdravlje ili misli. Dobro se osećam", rekao je tada odbegli narkobos, nekoliko nedelja pre nego što je uhvaćen u petak.

Na Penovo pitanje da li se oseća odgovornim za visok nivo zavisnosti od droge u svetu, El Čapo odgovara da se ne oseća odgovornim, jer se ta zavisnost neće nimalo smanjiti kada njega ne bude bilo, ali napominje da ne želi da ga prikazuju kao "časnu sestru".

"Obezbeđujem više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od bilo koga drugog u svetu. Imam čitavu flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova", ponosno je izjavio El Čapo, upitavši Pena da li je mnogo ljudi u SAD čulo za njega.

Pen je rekao da se njegov sagovornik zanimao i za rad filmske industrije, ali da nije bio impresioniran finansijskom dobiti na tom polju.

Takođe je izrazio interesovanje za poslovanje u domenu nafte, ali je priznao da mu način na koji je zgrnuo imetak ograničava investiranje.

"Naveo je niz iskorumpiranih velikih korporacija, kako u Meksiku tako i u drugim zemljama. Sa otvorenim prezirom je nabrojao neke u kojima "pere" novac i koje uzimaju svoj cinični deo narkopite", napisao je Pen u svom članku.

Sve vesti