I Srbija se naoružava: Stižu "nore", "lazar"...

Autor:

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga Srbije, uključujući nabavku dva višenamenska helikoptera, haubica "nora" i oklopnog vozila "lazar" .

On je napomenuo da je pravo svake zemlje da se naoružava u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

Diković je, u emisiji RTS "Dozvolite...", podsetio da je Vlada Srbije u 2015. godini obezbedila sredstva za kupovinu dva višenamenska helikoptera i da se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini 2016. godine.

Prema njegovim rečima, vojska će u narednim godinama izvršiti i završiti modernizaciju sistema PVO "kub", modernizaciju stanica za vođenje raketa za raketne sisteme, samohodne haubice "sora" kalibra 122 milimetara, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

Ističem opremanje sa višenamenskim oklopnim vozilom "lazar", sa raketnim sistemom "morava" i ovih dana uvodimo na verifikaciona ispitivanja top haubicu "nora" kalibra 155 milimetara. Uvođenje u naoružanje školskog aviona "lasta" očekuje se u 2016. godini, rekao je Diković.


Govoreći o učestalim najavama naoružavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Diković je istakao da je pravo svake zemlje da oprema svoje oružane snage u skladu sa svojim procenama i ciljevima.

Pa evo i mi se naoružavamo. I mi razvijamo sredstva i sisteme, isto tako velikog dometa. Pa eto neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako, rekao je Diković.

Srbija danas nije opasnost za bilo koju zemlju i ja tako tumačim naoružavanje Hrvatske, dodao je on.

Diković je, međutim, ukazao da Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše udar na tuđu teritoriju, jer bi ugrožavanje bezbednosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli iz neke od zemalja u okruženju.

On je istakao da vojska prati situaciju u svetu, posebno na Bliskom istoku, da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korene terorizma.

Diković je istakao i da će se 2015. godina pamtiti po tragičnom događaju pada helikoptera Vojske Srbije u kojem su stradala i "četvorica vrsnih pripadnika" vojske na jednom humanom zadatku.

Uvek je tako bilo. Gde je najteže tu je vojska. Nažalost, teško svima pada kada u miru gubite ljudske živote. I to je ono što je ostavilo utisak na sve pripadnike naše vojske i jedna pouka da preduzmemo sve kako se to u budućnosti ne bi dešavalo, naglasio je Diković.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je Kopnena vojska u povlašćenom položaju u odnosu na Ratno vazduhoplovstvo, da se vojska oprema u skladu sa potrebama i da "mediji plasiraju ono što misle da je tako i neka to tako i bude".

General Diković je istakao i da je podela naoružanja na ofanzivno i defanzivno veštačka i da se svako borbeno sredstvo može koristiti kako za napad, tako i za odbranu od agresora i neprijatelja.

"Bitno je da imate ono što bi preventivno uticalo na agresora ili neprijatelja i sprečavali njegove napade svojom snagom i sposobnošcu da odgovorite na bilo kakvu agresiju", istakao je Diković.

On je napomenuo da vojska prati situaciju u svetu, posebno na Bliskom istoku, da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i da treba više pažnje obratiti na korene terorizma.

Govoreći o medijskim napisima da u vrhu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postoji podela na ljude bliske premijeru i ljude bliske predsedniku Srbije, Diković je rekao da takvih podela nema.

Ne znam kome je stalo da bilo kakvih podela u Srbiji, a kamoli do podela na privrženost predsedniku ili premijeru, ili bilo kome. To apsolutno ne postoji u našoj vojsci i meni je drago zbog toga i to sa ponosom ističem. Jasno je sve definisano što se tiče ustavne uloge vojske, poručio je Diković.

Sve vesti