• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rogozin ljubio srpsku ikonu!Fića ide za Kazahstan?

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom u Beogradu. Dogovorena saradnja u više oblasti. Rogozin: Iskrena ljubav Rusa prema Srbiji!

Premijer Aleksandar Vučić kaže da bi već nakon 15. januara moglo doći do dogovora o izvozu određene količine Fijatovih vozila u Kazahstan.

On je na konferenciji za novinare koju je držao zajedno sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, rekao da ga je zamolio da prilikom susreta s potpredsednikom kazahstanske vlade posreduje u tom poslu.

Taj bi posao, kako je rekao, bio značajan ne samo zbog zarade, već pre svega zbog odnosa prema italijanskom investitoru, ali i zbog daljih ulaganja u auto industriju.

Vučić je s Rogozinom razgovarao i o proizvodnji delova za automobile, gde bi, kako je naveo, trebalo da sagledamo da li naša industrija može to da radi za rusko tržište, posebno sada i u onom delu koji su ranije pokrivale turske komanije, a koje su od 1. januara, što se ruskog tržišta tiče, pod sankcijama.

Premijer je rekao da je sa Rogozinom govorio o tome kako da se dobri i korektni politički odnosi pretvore u još bolje ekonomske veze, kako bi obe zemlje imale više uspeha na tom polju.

"Rusija je jedna od zemalja sa kojima imamo najveću trgovinsku razmenu, ali ona može i mora da bude mnogo značajnija", rekao je Vučić i dodao da se određeni prostor na ruskom tržištu otvorio i nakon što je ta zemlja uvela sankcije Turskoj.

Bilo je reči i o podršci hemijskom kompleksu u Srbiji, pre svega pančevačkoj Azotari i MSK, rekao je Vučić, dodajući da je za Srbiju izuzetno značano da postoji dugoročno prihvatljiva cena gasa, budući da proizvodnja gotovo u potpunosti zavisi od dogovora sa ruskom stranom.

Razgovaralo se i o izgradnji dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, koji treba da bude proširen za milijardu kubih metara.

Bilo je reči i o saradnji ministarstava poljoprivrede, izdavanju bankarskih garancija i investiranju u srpske fabrike za proizvodnju hrane i pića, budući da se uvođenjem sankcija Turskoj, otvorio veliki prostor za srpske fabrike na ruskom tržištu.

Kako je naveo, bilo je reči i o građevinarstvu, gde se takođe otvorio prostor za srpske kompanije, kao i o drugačijem načinu izdavanja dozvola, dok je istovremeno velika pažnja posvećena i turizmu s ciljem da se privuče što veći broj turista iz Rusije u našu zemlju i obrnuto.

"Za ruske turiste Srbija je nepoznata zemlja, malo znaju i mislimo da postoji veliki potencijal u banjskom, verskom turizmu, kao i za posete Beogradu", rekao je Vučić.

Premijer je Rogozinu poklonio ikonu, koju je gost iz Rusije celivao. Sa druge strane - Rogozin je poklonio premijeru Vučiću maketu raketnog sistema S 300.

ISKRENA LJUBAV PREMA SRPSKOM NARODU!

Dmitrij Rogozin potvrdio je da postoji prostor za povećanje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije, a da se od 1. januara otvorio "prozor saradnje" i u građevinarstvu.

Rogozin je poručio da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, kao i da izvoz može da bude i veći.

"Privrede velikih zemlja EU nalaze se u teškom stanju i Rusija se našla u komplikovanom stanju, ali mi vidimo prozor mogućnosti saradnje Srbije i Rusije i to u poljoprivredi.... Odnos između Rusije i Srbije treba što da pretvorimo u realni privredni uspeh", rekao je Rogozin.

Nada se i da saradnja može da se proširi i na proizvodnju auto delova, koji su se do sada proizvodilio u Turskoj, ali je ta saradnja ukinuta zbog sukoba koji je nastao nakon obaranja ruskog aviona.

Kaže da bi i više ruskih turista moglo da obiđe Srbiju, ponovivši reči premijera da je za njih Srbija nepoznata zemlja, te da zbog iste, pravoslavne vere ima prostora i za unapređenje "verskog turizma".

Dodaje i da dve zemlje podržavaju jedna drugu, da Rusi osećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu".

Rogozin je rekao i da se razmišlja o otvaranju helikopterskog centra u Srbiji, jer naša zemlja nije podržala sankcije Rusiji.

Rogozin je pre sastanka sa premijerom Srbije razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Rogozin je u subotu stigao u Beograd, gde treba da učestvuje na zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Komentari 270

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Dobro je pojacati izvoz,tako nam ekonomija jaca sve vise.

Sale

Izvoz FIAT-a i Kazahstan bi omogucio dodatni razvoj auto industrije u Srbiji.

psihološkinja

Posle svake ovakve posete ispuni me doza optimizma i vere da smo na dobrom putu da postanemo jaka zemlja koja će drugim zemljama u svetu i regionu biti partner.

special image