Oglasio se i Šon Pen, ne kaje se zbog narkobosa

Autor:

Glumac Šon Pen izjavio je da ne žali zbog intervjua sa narko bosom Hoakinom "El Čapom" Gusmanom, tokom tajne posete Meksiku u oktobru, koji je doveo do njegovog hapšenja.

9
A- A A+

 Na pitanje agencije AP o fotografijama koje su objavili meskički mediji,  a na kojima se vidi kako agenti gledaju njega i glumicu Kejt del Kastiljo pred njihov let da se nađu sa Gusmanom Pen je mejlom kratko odgovorio da "nema šta da krije."

Gusman je uhvaćen u petak, više od tri meseca pošto se Pen sastao sa njim u centralnom Meksiku i šest meseci pošto je pobegao iz zatvora.

Pen nije direktno odgovorio na pitanja da li je u redu što je svoju priču dao Gusmanu na autorizaciju pre nego što je objavi i da li je preduzeo odgovarajuće bezbednosne mere da zaštiti svoj izvor.

Pen je prethodno rekao ga brine mogućnost da je vlast pratila njegovo putovanje da se nađe sa Gusmanom, a bio je u pravu samo što ni sam nije znao koliko su ga blisko pratili, navodi AP.

Meksički listEl Universalje naime objavio 10 fotografija koje pokazuju Pena i glumicu Kejt del Kastiljo kako stižu na aerodrom u oktobru i pozdravljaju se sa čovekom koji ih je potom odveo do manje piste odakle su odleteli u Gusmanov kamp u džungli da se nađu sa njim.

Fotografije su izgleda snimljene sa velike daljine a list je naveo da su bile deo dosijea meksičke obaveštajne službe koji su dobili.

Hose Manuel Merino, predstavnik meksičkog državnog tužilaštva nadležan za ekstradicju je rekao da će do izručenja Gusmana Sjedinjenim Državama verovatno proći najmanje godinu dana.

Funkcioneri su ranije predviđali da će proces trajati kraće, a minimum šest meseci.

Gusmanov moćni narko kartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

Za njim je izdata poternica u više američkih saveznih država, a njegov beg iz meksičkog zatvora u julu je veoma osramotio vladu predsednika Enrike Penja Nijeta i pogoršao odnose između SAD i Meksika.

Gusman je uhvaćen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u obalskom gradu Los Močis, u državi Sinaloa. Tom prilikom je ubijeno pet kriminalaca, a još šest je povređeno.

Vlasti navode da su uspele da otkriju lokaciju na kojoj se nalazi Gusman zahvaljujući intervjuu koji je sa njim imao američki glumac Šon Pen.

Taj tekst je objavljen u subotu naveče na sajtu američkog časopisaRoling Stoun..

Sve vesti