Dejvid Bouvi - modna ikona

Autor:

Dejvid Bouvi nije bio uticajan samo kao muzičar, on je diktirao i modne trendove.

Bio je jedan od prvih umetnika koji je shvatio značaj stila kao načina komuniciranja sa publikom, samoizražavanja, specifičnog vida umetnosti.

Od bledunjavog i "usukanog" debitanta, preko Zigija plameno crvene kose i blještavog odela, japanskih kimona, prugastih helanki, provokativnih trikoa, do dendija u fensi odelima.

Svojim oblačenjem, frizurom, šminkom, kršio je pravila, tabue, nametao nove modne standarde koje su mogli da razumeju samo kreativni, maštoviti, hrabri.

Prvi je, na primer, svoje oči različite boje, iscrtao crnim ajlajnerom 1972. godine i nagovestio sada tako popularan androgini izgled.

"Volim da se oblačim kao Zigi, da bih bio Dejvid", rekao je tada.

Znao je i svoje mršavo telo da uvuče u pleteni kombinezon koji je imao samo jednu nogavicu. Bio je svojevrsni glamurozni roker. Imitirale su ga čak i žene.

Mnoge kostime koje je Bouvi nosio, kreirao je japanski umetnik Kansai Jamamoto, koji u početku nije imao pojma ko je Dejvid.

Muzičar je isprva nosio njegove kreacije za žene, a nakon toga Jamamoto i Bouvi su započeli saradnju iz koje su nastali legendarni kostimi za turneju "Ziggy Stardust".

Izvor: YouTube

Kejt Mos se, njemu u čast, na dodeli Brit nagrada 2014, pojavila u takozvanom kostimu zeke, koji je Bouvi nosio 1972. na koncertu "Rainbow".

Izvor: YouTube

Jedno vreme je poput gusara pokrivao oko, brijao obrve i farbao kosu u narandžasto.

"Bio sam inspirisan filmom 'Paklena pomorandža' Stenlija Kjubrika", rekao je 1973.

Više od 300 predmeta iz Bouvije lične arhive, uključujući i rukopise, originalne kostime, fotografije, omote albuma... imali su priliku da vide posetioci izložbe "Dejvid Bouvi je...", koja je 2014. i 2015. obišla svet.

Osamdesetih, tokom turneje "Moonlight", nosio je klasična muška odela, kojima se vratio poslednjih godina, dok je devedesetih opet nastupao je u helankama, trikoima, kombinezonima.

Modu nije samo stvarao, o modi je i pevao, a i supruga mu je bila manekenka - Iman i Bouvi su bili u braku više od 20 godina.

U smokingu ili šljaštećem plaštu, nedostajaće nam.

Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti