Pacijent ubio medicinsku sestru u domu zdravlja!

Autor:

Pacijent ubio nožem medicinsku sestru (55) u šabačkom domu zdravlja. Napadač je uhapšen.

85
A- A A+

Prema navodima zdravstvenih radnika sestri je presečena karotida, pa je iskrvarila, pre nego što je prebačena u Urgentni centar.

Napad se dogodio u Četvrtoj zdravstvenoj ambulanti koja je u sistemu Doma zdravlja.

Kako RTS nezvanično saznaje, pacijent V. V. je ušao u ordinaciju i ubo u vrat medicinsku sestru Lj. P. Nakon toga je i dalje sedeo u čekaonici, gde je i uhapšen.

Dopisnik RTS-a nezvanično saznaje i da je V. V. psihijatrijski bolesnik i da je nekoliko godina ležao u zatvoru jer je u saobraćajnoj nesreći usmrtio dete.

Dom zdravlja Šabac saopštio je da je ubistvo medicinske sestre strašna tragedija.

U saopštenju se zahteva od svih nadležnih da zdravstveni radnici budu zaštićeni i dobiju status službenog lica.


I član gradskog veća Šapca zadužen za zdravstvo Branko Vujković rekao je agenciji Beta da je ovo još jedan od slučajeva koji se dešavaju jer zdravstveni radnici nemaju status službenog lica.


"Ovo je pokazatelj da treba da se zapitamo čemu sva radna tela, hajka na zdravstvene radnike zbog korupcije, a nismo rešili krucijalnu stvar. Država mora da nađe način da zaštiti zdravstvene radnike dok obavljaju svoj posao umesto da stvara razne komisije", rekao je Vujković.

Nakon ovog napada državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je da bi do kraja sedmice trebalo da bude formirana Radna grupa koja će raditi na svim prijavljenim napadima na zdravstvene radnike.

"Očekujemo da predložena imena za članove te buduće Radne grupe ili komisije budu gotova do kraja nedelje. Nismo stigli sve da uradimo s obzirom da su bili praznici", kazao je Vekić novinarima u Medija centru.

OMBUDSMAN POKRENUO KONTROLU

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je danas postupak kontrole povodom ubistva medicinske sestre na radnom mestu u Šapcu, kako bi utvrdio da li su bilo koji državni organ ili služba načinili propust i da li je bilo moguće sprečiti tragediju.

U saopštenju iz njegovog kabineta navodi se da će biti zatražena i informacija od Ministarstva zdravlja šta je učinjeno na ostvarivanju dogovora sa nedavnog sastanka ministra Zlatibora Lončara, Poverenika Rodoljuba Šabića, direktorke Lekarske komore Srbije Vesne Jovanović i različitih sindikata koji okupljaju medicinske sestre, lekare i farmaceute.

U razgovoru sa predsednicom Izvršnog odbora Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radicom Ilić, koja ga je i obavestila o ubistvu medicinske sestre, Janković je istakao punu solidarnost sa savesnim medicinskim radnicima i nameru da insistira na unapređenju njihovog položaja i odgovornosti za eventualne propuste.

Tagovi:
Sve vesti