Zagrepčanka zaustavljena sa kineskim afrodizijakom

Autor:

Uprava carina saopštila je danas da su carinici u ponedeljak, 11. januara ove godine na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili krijumčarenje devet flaša tradicionalnog kineskog napitka u kojima se nalaze zaštićena vrsta zmije i škorpije.

2
A- A A+

U saopštenju Uprave carina Ministarstva finansija piše da je egzotični napitak, za koji se pretpostavlja da služi kao afrodizijak, otkriven kod putnice iz Zagreba koja je doputovala iz Katara.

Putnica je preuzela svoj prtljag sa karusela i uputila se u zeleni kontrolni prolaz, predviđen za one koji nemaju ništa da prijave za carinsku kontrolu, gde su je zaustavili službenici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Prilikom detaljne kontrole prtljaga, pronađene su najpre dve flaše u čijoj se unutrašnjosti nalazi zmija koja drži škorpiju u ustima, zatim pet flaša sa zmijom u napitku i na kraju još dve flaše sa škorpijom koja pluta u tečnosti. Radi se o zaštićenoj vrsti zmije "henochrophis piscator" i škorpiji "heterometrus sp" koja ne pripada zaštićenim vrstama.

Odmah su kontaktirani inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine zaduženi za sprovođenje CITES konvencije, kojom se reguliše promet zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Da bi ovakav "napitak" mogao da uđe u zemlju, mora imati kinesku izvoznu deklaraciju i dozvolu koju izdaje Grupa za CITES nadležnog ministarstva, jer se ne radi o suveniru, već o eliksiru u kojem se nalaze zaštićene vrste, čiji je promet zabranjen.

Povezano

Sve vesti