Putin odbrusio Obami: Vi, Amerikanci, niste ni...

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne slaže se sa izjavom predsednika SAD Baraka Obame, koji je rekao da je Rusija "regionalna sila".

37
A- A A+

Putin je istakao i da Sjedinjene Države ne vidi kao neku "naročitu naciju".

"To je njegovo (Obamino) mišljenje, kao što znam i za njegov stav da je američka nacija izuzetna. Ne mogu da se složim ni sa jednim od tih stavova", rekao je Putin, prema transkriptu drugog dela intervjua koji je dao nemačkom listu Bild, objavljenom danas na internet sajtu Kremlja.

"Mislim da je pokušaj mudrovanja na račun drugih država bez poštovanja nekorektan način dokazivanja sopstvene izuzetnosti", naveo je predsednik Rusije, a preneo list "The Moscow Times".

Obama je Rusiju opisao kao regionalnu silu u martu 2014. godine, nekoliko dana posle referenduma na Krimu na kojem se više od 90 odsto stanovnika izjasnilo za pripajanje Rusiji.

"Rusija je regionalna sila koja preti nekim od svojih neposrednih suseda i to nije znak snage nego slabosti", rekao je Obama, a preneo Rojters.

PONIŽAVAJUĆI ZAHTEV TURSKE

Putin je rekao da je zahtev Turske upućen NATO-u radi zaštite nakon incidenta sa ruskim avionom su-24 korak koji je "ponižavajući" i "čudan" za tu zemlju.

"Turska je članica NATO. Međutim, problemi koji su nastali nemaju nikakve veze sa članstvom Turske u NATO. Niko nije napao Tursku", rekao je Putin u intervjuu za nemački Bild, preneo je Tass.

"Umesto da pokušaju da nam daju objašnjenje za taj ratni zločin koji su počinili obaranjem našeg aviona koji je gađao teroriste, turska vlada je požurila u sedište NATO tražeći zaštitu što, po mom mišljenju, deluje dosta čudno i ponižavajuće za Tursku", kazao je Putin.

"Ponavljam, NATO štiti svoje članice od napada, ali niko nije napao Tursku. Ako Turska ima interese drugde u svetu, u susednim zemljama, da li to znači da NATO mora da zaštiti te interese. Znači li to da Nemačka, kao član NATO, mora da pomogne Turskoj da se proširi na susedne teritorije", rekao je Putin, navodi Tass.

Sve vesti