NIN-ova nagrada Draganu Velikiću

Priznanje dodeljeno 62. put, a dobitnik je autor romana "Islednik"!

3
A- A A+

  Dragan Velikić je dobitnik nagrade za najbolji roman u 2015. koju dodeljuje NIN. On je istu nagradu osvojio i 2007, za knjigu "Ruski prozor".

"Islednik" je roman u kojem vest o majčinoj smrti zatiče pisca u Budimpešti, i otvara emotivnu "crnu kutiju" za rasplitanje višeslojnih priča, i detektivsko pronicanje u svakodnevnicu vremena koje više ne postoji.

U konkurenciji je bilo 177 naslova, a u najužem izboru za NIN-ovu nagradu našle su se knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića, u izdanju "Agore", "Islednik" Dragana Velikića (Laguna), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Velikić i Basara su već nagrađivani NIN-ovom nagradom, kao i Savić koji je svoje priznanje 1992. godine vratio, a Todorović, Žurić i Arsić su prvi put bili u najužem izboru.

Žiri je delovao u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti