Specijalac RS u julu čuvao Vučića, u septembru...

Autor:

Specijalac Republike Srpske, koji je u julu obezbeđivao premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, sada je osumnjičen za pljačku koja se dogodila u septembru prošle godine.

172
A- A A+

Specijalac iz Republike Srpske, uhapšen zbog sumnje da je u septembru prošle godine učestvovao u oružanoj pljački oko 300.000 evra na autoputu Banjaluka-Gradiška, učestvovao je u obezbeđenju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015. godine, izjavio je u Banjaluci ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Lukač je rekoa da je reč o pripadniku Jedinice specijalne policije RS koji je bio direktno uključen u "spasavanje Vučića prilikom tadašnjih dešavanja u Potočarima".

Po njegovim rečima, to se dogodilo pre nego što je osumnjičeni učestvovao u pljački 600.000 maraka (oko 300.000 evra), kada je na autoputu Banjaluka-Gradiška presretnuto vozilo "Sektor sekjuritija", koje je prevozilo novac UniCredit banke za Zagreb.

"Pripadnici Specijalne jedinice policije se povremeno koriste za određene vrste pratnje ili osiguranja štićenih ličnosti, ali ne kao lično obezbeđenje, odnosno prvi prsten obezbeđenja zvaničnika RS", rekao je Lukač.

Prema saznanjima Bete, reč je o Goranu Parašu, koji je pripadnik Specijalne policije RS.

O tome da je u Potočarima učestvovao u obezbeđivanju Vučića potvrđuju i fotografije od 11. septembra koje su objavili pojedini mediji u BiH.

Lukač je rekao da je zbog oružane pljačke uhapšeno pet pripadnika Specijalne policije RS, jedna osoba koja je suvlasnik jedne autokuće i pripadnik agencije "Sektor sekjuriti", koji je bio zaposlen na obezbeđenju UniCredit banke.

On je zbog oružane pljačke, u kojoj su učestvovali pripadnici najelitnije jedinice MUP RS, rekao da je "njegova ostavka na raspolaganju", dodavši da u ovom slučaju treba da odgovaraju pojedinci, "jer je njihova odluka da se bave kriminalom, što ne treba da se dovodi u vezu sa celom policijom RS".

"Nije bilo poznato da su ovi mladići odranije počinili neka krivična dela", kazao je Lukač.

Svi uhapšeni su predati u nadležnost Specijalnom tužilaštvu RS.

Šef jedinice za istrage i bezbednost Specijalnog tužilaštva RS rekao je da će za pet osoba biti zatražen pritvor, dok će dvojica osumnjičenih biti pušteni da se brane sa slobode.

"U potpunosti smo rasvetili delo i nema nepoznatih činjenica. Tačno se zna ko je šta i kako radio. Pronašli smo gotovo sve, uključujući i danas otkriveno oružje koje su koristili prilikom izvršenja krivičnog dela koje je bilo zakopano", kazao je Ilić.

On je dodao da se ne radi o oružju MUP-a RS nego o ličnom oružju počinilaca.

Po njegovim rečima, nije isključeno da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, koju je predvodio M.V. počinili još neko krivično delo.

"Došli smo do saznanja gde se nalazio novac, kako je podeljen, pronašli smo deo novca kod više pripadnika i oduzeli ga, kao i deo imovine koju su stekli tim novcem", rekao je Ilić.

Uhapšeni su večeras saslušani u Specijalnom tužilaštvu RS.

Sve vesti