Korak napred: LEGALIZUJU tri leka na bazi kanabisa

Autor:

Očekuje se da će u Srbiji do sredine godine biti moguće legalno nabaviti tri leka na bazi kanabisa.

9
A- A A+

Oboleli od multipla skleroze, uznapredovalog oblika karcinomom, side i reumatološkog artritisa, moći će od sredine godine u Srbiji legalno da se leče preparatima na bazi kanabisa.

Stručna komisija za pripremu kanabisa u medicinske svrhe dozvolila je primenu tri preparata, koji sadrže takozvane tetrahidrokanabinole, odnosno THC, a njihova registracija bi trebalo da bude završena do sredine godine.

Među njima nije i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja, a koje se u Srbiji "na crno" prodaje po ceni od 300 evra za bočicu, pišu "Večernje novosti".

Legalizuje se primena "dormabinola", sintetičkog THC-a, za lečenje značajnog gubitka težine kod HIV-AIDS pacijenata, kao i za tretman sporednih efekata hemoterapije kod onkoloških pacijenata kada drugi lekovi ne pomažu.

Biće dozvoljena i upotreba "nabinola", sintetičke supstance slične THC-u, za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji koji ne reaguju na uobičajene lekove iz grupe antiemetika.

Treći lek na bazi kanabisa je "sativeks", sprej koji sadrži prirodne tetrahidrokanabinole, za simptomatsko ublažavanje motornog poremećaja /spasticiteta kod obolelih kod kojih ovaj problem nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti