Zašto mnogi izbegavaju gluten

Autor:

Sve se više govori o ishrani bez glutena i o bezglutenskim namirnicama. Evo zašto mnogi, čak i neki poznati, izbegavaju gluten i da li je to dobro.

Zašto mnogi izbegavaju gluten Foto: MN Press

Najpre da kažemo da neki ljudi prihvataju režim ishrane bez glutena iz zdravstvenih razloga. Na primer, oboleli od celijakije najčešće izbegavaju ove namirnice, a ima i onih koji su netolerantni na gluten. Intolerancija na gluten nije tako retka, a među onima kojima je "zabranjen", ima i poznatih ličnosti.

Tako je, na primer, glumica Emi Rosum u emisiji dobila kapkejk jer joj je tog dana bio rođendan, i tada je gledaocima otkrila da to ne sme da jede jer je alergična na gluten.

Pevačica Majli Sajrus otkrila je da se pridržava režima ishrane bez gluten zbog intolerancije na tu namirnicu, mada kaže da je to i odlično za sve. "Svako bi trebalo da proba ovakvu ishranu, barem sedam dana. Odlično je za kožu, fizičko i mentalno zdravlje", rekla je Majli.

Starleta Kim Kardašijantakođe se pridržava ishrane bez glutena, mada ona nikada nije govorila o tome da li su razlozi za to zdravstvene prirode ili je jednostavno tako odlučila.

Džesika Alba je još jedna od poznatih ličnosti koja se pridržava ovakve ishrane - redovno tvituje o intoleranciji na gluten i ljubavi prema bezglutenskim specijalitetima. Međutim, ona kaže da ponekad, kada ne može da odoli glutenu, dozvoli sebi da "umasti prste".

Novak Đoković nebrojeno puta je govorio o tome kako mu je bezglutenska ishrana pomogla da ostvari sjajne sportske rezultate.Podsetite se priče o tome šta Đoković jede tokom teniskih turnira.

Čelzi Klinton je čak i na svom venčanju sa Markom Mezvinskim imala veganski jelovnik i svadbenu tortu bez gluten. Naime, ona je još od tinejdžerskog uzrasta vegetarijanka, a na gluten je alergična.

Glumica Zoi Dešanel ima alergijske reakcije na određene namirnice, uključujući i one koje sadrže gluten.

Bivša "Spajsica", Geri Halivel, takođe se pridržava bezglutenskog režima ishrane, zbog alergijskih reakcija.

Na kraju, u slučaju da iz bilo kog razloga razmišljate o tome da probate ovaj režim ishrane, znajte da natpis "gluten-free" na namirnicama ne znači da proizvod uopšte ne sadrži gluten. Prema propisima koji važe u Evropi, Kanadi i SAD, ove etikete se mogu naći na proizvodima koji sadrže do 0,002 odsto glutena.

Takođe, imajte na umu da možda nećete morati u potpunosti da se odreknete svojih omiljenih namirnica, jer mnogi lanci brze hrane u svetu sada nude i bezglutenske pice, palačinke…

U međuvremenu, pogledajte fotogaleriju ovih cica koje uživaju jedući picu, krofne… a sve kako bi nas podsetile da volimo gluten i mrzimo dijete.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti