Krećete na put kolima, avionom, busom? (VIDEO)

Autor:

Uslovi za putovanje su daleko od idealnih, ali ako morate negde da idete, pročitajte prvo kakvo je stanje na našem aerodromu i putevima, kao i savete za vožnju po snegu.

3
A- A A+

Avio saobraćaj na Aerodromu Nikola Tesla od jutros se odvija prema planiranom redu letenja, a zbog snega koji pada, zimski štab Aerodroma neprekidno je aktivan je kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje avio-saobraćaja.

U trenutnim vremenskim uslovima avioni se moraju posebno pripremiti za let prskanjem specijalnim hemijskim sredstvima čija je uloga da odmrznu zaleđene površine na avionu i spreče zaleđivanje do trenutka poletanja, navedeno u saopštenju Aerodroma

Zimski štab Aerodroma raspolaže najmodernijom opremom za čišćenje snega, a veličina voznog parka omogućuje da deluju brzo i istovremeno na svim potrebnim lokacijama, pa poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 45 metara u potpunosti se očisti od snega za osam do 10 minuta, piše u saopštenju.

Tokom snežnih padavina, pista, rulna staza i platforme sa pozicijama za parkiranje vazduhoplova redovno se kontrolišu i proverava se prisustvo snega i leda radi stvaranja uslova za neometano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Što se stanja na putevima tiče, direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da su svi putevi u Srbiji prohodni, osim dve deonice na Goliji i u predelu Vranja, te da su putari u pripravnosti i dežuraju 24 sata.

Pored snega probleme pravi i jak vetar, saopštio je jutros AMSS. Zbog toga je saobraćaj usporen i otežan, a na vozače se opeluje da voze pažljivo, a to znači sledeće:

- Morate imati i zimske gume i lance za sneg.

- Krenite polako, a tokom vožnje ne bi trebalo da pređete u treću brzinu ako ste početnik

- Zaglavnjeni automobil najbolje se ’čupa’ guranjem i vožnjom napred-nazad sa volanom oktenutim suprotno od gomile snega koja je blokirala točkove. Možete i malo jače nagaziti papučicu za gas, ali ne prejako jer ćete se tako samo još više ukopati.

- Očistite automobil od snega, ali ne samo stakla, već i krov - taj sneg će tokom vožnje početi da klizi niz auto i stakla i da vam umanjuje vidno polje.

- Trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici, a ako se to desi korsitie brzinu za jedna stepen višu od one kojom vozite kada je suvo, krenite lagano tek dodirujući papučicu za gas.

- Nizbrdo ne jurite, kočite lagano, takozvanim ’seckanjem’ - nežnim spušatanjem i podizanjem stopala sa gasa.

- Volan ne pomerajte naglo.

- Držite veći razmak nego inače u odnosu na vozilo ispred vas.

- U krivini ne kočite već polako oduzimajte brzinu, a kada je prođete lagano dodajte gas.

- Kada se približavate raskrsnici, semaforu ili znaku stop, počnite da kočite ranije nego što to činite kada nema snega.

- Obavezno se vežite.

 POGLEDAJTE DANAŠNJI VIDEO IZVEŠTAJ AMSS:

Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti