Zamenite Bus plus kartice, ističe rok

Autor:

Bus plus personalizovanim karticama sa slikom korisnika ističe rok od tri godine važenja, a izdavanje nove kartice za javni prevoz u Beogradu košta 250 dinara.

33
A- A A+
bus plus.jpg Foto: Mondo ilustracija

Svi građani koji su u januaru 2012. godine kupili kartice, trebalo bi da provere datum isteka, jer važe tri godine, piše "Politika".

Gde možete kupiti karticu

Nove kartice možete izvaditi u "Beograđanki", Skenderbegovoj 47, tržnom centru "Trg Republike", Deligradskoj 10, u samouslugama "Tempo" na Vilinim vodama, autoputu za Zagreb i na Obrenovačkom drumu, kao i na glavnim autobuskim stanicama "Laste" u Mladenovcu, Obrenovcu, Lazarevcu, Barajevu i Sopotu. Kartise možete izvaditi i u starom "Merkatoru" u Ulici Palmira Toljatija, gde je uveden i prozivno-redosledni sistem koji omogućava bolju kontrolu redova.

Datum je na isečku koji se izdaje pri kupovini mesečne dopune.

"Ponovno vađenje kartica košta 250 dinara i uz to treba da se priloži i propisana dokumentacija koja zavisi od kategorije kojoj pripada korisnik. Za zaposlene kartica se izdaje uz ličnu kartu na uvid, a studenti prilažu ličnu kartu i original potvrdu sa fakulteta", navode u firmi "Apeks", koja upravlja sistemom Bus plus.

Svi građani koji imaju pravo na povlašćenu ili besplatnu vožnju mogu da kontaktiraju korisnički servis ili da posete sajt busplus.rs kako bi saznali koja dokumenta treba da podnesu prilikom vađenja novih kartica.

Novu karticu moraju da izvade svi, pa i penzioneri mlađi od 65 godina, kao i penzioneri stariji od 65 godina.

"Svi koji navrše 65 godina stiču pravo na povlašćenu vožnju po ceni od 407 dinara za kalendarsku godinu u svim zonama tarifnog sistema. Oni koji potpadaju u ovu kategoriju i koji imaju odgovarajuću karticu mogu da je dopune za 2016. godinu i da je koriste dokle važi dopuna. Ukoliko kartica ističe u 2016. godini, neophodno je da u toku ove godine korisnik izvadi novu kako bi mogao da je dopuni za narednu", kažu u "Apeksu".

Sugrađani se pitaju zašto moraju da vade nove kartice.

"Tri godine označava optimalni životni vek elektronske karitce, imajući u vidu intenzitet njenog korišćenja i habanje, uključujući i vidljivost slike korisnika za personalizovane kartice. Između ostalog, radi se i o preporuci proizvođača i standardima upotrebe samih elektronskih kartica. Po istom principu funkcioniše i izdavanje bankovnih platnih kartica koje su se ranije menjale na dve, a sada na tri godine", navode u Bus plusu.

I NEPERSONALIZOVANE KARTICE VAŽE TRI GODINE

Nepersonalizovane kartice, bez slike korisnika, takođe važe tri godine, ali one od dana kada su prvi put dopunjene. I datum isteka ove kartice ispisuje se na isečku koji se dobija prilikom njene dopune. Posle tog datuma kartica više ne može da se dopunjava, ali njen vlasnike može da iskoristi kredit očitavanjem u vozilu javnog prevoza.

Građani u svakom trenutku mogu i da prebace preostali kredit sa istekle na novu karticu u poslovnicama u "Beograđanki" i u starom "Merkatoru", piše "Politika".

Sve vesti