Gore glavu, bez obzira na to što je danas...

Autor:

Nekima je svaki ponedeljak noćna mora: treba ustati ranije nakon opuštenog vikenda, čekaju nas nove obaveze... Međutim, ovaj ponedeljak, kažu naučnici, može biti loš svima.

5
A- A A+
kalendar Foto: MONDO arhiva

Takozvani "Blue Monday" je svaki treći ponedeljak u januar, i to je najdepresivniji dan u godini. Naučnici kažu da se tada ljudi širom planete osećaju uglavnom loše i to sa razlogom.

Teoriju o najdepresivnijem danu u godini ustanovio je 2005. godine britanski psiholog Klif Arnal. On je uzeo u obzir nekoliko faktora koji su dominantni u ovo doba godine:

- Radost zbog božićnih i novogodišnjih praznika je iza nas.

- Računi za novogodišnje poklone i dalje stižu.

- Imamo potrebu za kretanjem (jer smo nedeljama bili uz trpezu, kod kuće uz porodicu, mnogi i na odmoru) ali smo ograničeni zbog lošeg vremena.

- Početkom godine uvek se otvaraju novi poslovi, obaveze i zaduženja, a "zimski san" nas još uvek usporava.

Svi ovi faktori, kaže psiholog, kulminiraju trećeg ponedeljka u januaru. Klif Arnal dodaje da je sebi i ostalima učinio "medveđu uslugu" predvidevši najdepresivniji dan.

"Taj ponedeljak postao je kao proročanstvo koje samo sebe ispunjava. Ne mislim da sam naročito pomogao ljudskom rodu", rekao je on.

Arnal zato savetuje da, umesto da dozvolite da vas osećaj bezvrednosti savlada u ponedeljak, podsetite sebe na sve lepe stvari u životu, ali posebno na činjenicu da je potraga za srećom "misija" koju bi trebalo ispunjavati cele godine.

On je, inače, uspeo da predvidi i najsrećniji dan u godini koji je će biti u junu.

Nemojte čekati šest meseci, kliknite na neki od sledećih naslova i vratite osmeh na lice ODMAH:

Pravila za srećan život

Odlike mentalno jakih ljudi

Navike bogatih i uspešnih osoba

Ne čekajte sreću, prizovite je

Rečenice za "bildovanje" samopouzdanja

OVO će te sigurno razmrdati

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti