Čović optužen za 10 miliona evra!

Autor:

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, koji su osumnjičeni za malverzacije sa novcem namenjenim Srbima na Kosovu.

Čović optužen za 10 miliona evra! Foto: MN Press

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je Specijalnom sudu optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šestoro okrivljenih,  potvrđeno je Tanjugu u sudu.

"Tadićevo maslo"

Neboojša Čović je odgovorio preko agencija da je optužnica maslo prethodnog režima Borisa Tadića, i da u koordinacionom centru nije bilo nikakvih malverzacija.

Portparolka suda Tanja Koljenšić rekla je da je optužnica podignuta u petak, 15. januara, a da je danas stigla u sud, te da će u narednom periodu biti ispitana.

Protiv Čovića i ostalih Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo je istragu zbog sumnje da su od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine zloupotrebili službeni položaj i položaj ovlašćenog lica i primanje mita, a u vezi sa otkupom i izgradnjom nekretnina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters.

Oni su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čovic, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je uplatio je preduzeću Daki skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija.

Sporna je i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada, pa da tužilaštvo sumnja da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo skoro 18 miliona.

SUD: DOSTAVLJENA ISPRAVLJENA OPTUŽNICA

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu (Specijlanom sudu) ispravljenu optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, saopšteno je iz tog suda.

Precizira se da je optužnica prvobitno bila primljena 23. decembra 2015. godine, ali da je ispitujući optužnicu krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja tog suda utvrdilo je da ona nije propisno sastavljena.

Zbog toga je rešenjem 28. decembra 2015. godine vratilo tužilaštvu optužnicu sa nalogom da u roku od tri dana od dana prijema rešenja ispravi uočene nedostatke.

Potom je krivično vanpretresno veće 30. decembra usvojilo zahtev tužilaštva za produženje roka za dodatnih 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja, dodaje se u saopštenju.

Ispravljena optužnica primljena je u Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu u petak 15. januara 2016. godine, navodi se u saopštenju.

Sve vesti