Amfilohije: Bili smo kod pape, evo zašto

Autor:

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je u Beogradu da su predstavnici SPC boravili u Vatikanu, ali je negirao da je tom prilikom bilo razgovora o dolasku poglavara Katoličke crkve pape Franje u Srbiju. Ikona za papu.

42
A- A A+

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi sa kanonizacijom hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Dali papi ikonu

Papi Franji su, kaže, uručili poklone - ikone Majke Božje i svetog Jovana Vladimira. "Ikonu svetog Jovana Vladimira papi smo uručili povodom 1000. godišnjice obeležavanja njegove mučeničke smrti, on je stradao u vreme jedinstvene crkve Istoka I Zapada"rekao je mitropolit novinarima na predstavljanju knjige "Sveti Nemanjići" u izdanju Svetigora presa.

"U odgovoru našeg patrijarha je predviđena komisija za razgovor sa naše strane i sada očekujem od Vatikana da oni u svom odgovoru odrede komisiju. Najverovatnije će, pored članova biskupske konferencije katoličke crkve u Hrvatskoj, u dijalogu neposredno učestvovati i predstavnici Svete stolice", rekao je mitropolit.

Upitan da li je vreme za papinu posetu Srbiji, mitropolit je rekao da o tome konkretno nije bilo razgovora.

"To je pitanje budućnosti i na neki način vezano je i za ličnost Alojzija Stepinca", rekao je mitropolit podsetivši da je reč o najtragičnijem periodu u odnosima dveju crrkava.

On je dodao da se ceo taj period prelama preko ličnosti Stepinca.

U delegaciji su, pored mitropolita, bili i vladika bački Irinej i Darko Tanasković, bivši ambasador Begrada u Vatikanu i aktuelni ambasador Srbije pri Unesku.

On je dodao da je to bila prilika da papu obavese i o obeležavanju te godišnjice i o svemu onome što će SPC u međuvremenu preduzeti do septembra iduće godine, odnosno osvećenja hrama svetog Jovana Vladimira u Baru.

Amfilohije je istakao da vekovni dijalog pravoslavne i katoličke crkve zapravo nikada nije prestajao, od 11. veka.

"Naše je da i dalje delujemo u to pravcu. Pravoslavna crkva je uvek bila za dijalog, ljjubav i istinu", naveo je on.

Mitropolit je napomenuo i da će u komisiji za dijalog sa katoličkom crkvom o Stepincu, pored savetnika tog tela biti on, apiskop bački Irinej, mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski, kao i ambasador Tanasković.

SPC očekuje da ta se ta tela što pre definišu kako bi mogla da počnu a rade svoj posao, zaključio je mitropolit.

Hrvatski mediji izvestili su juče o ovom, kako su naveli "tajnom sastanku", a razgovor je, kako je preneo "Jutarnji list", prošao u potpunoj komunikacijskoj izolaciji, jer je tretiran kao privatna audijencija "Izaslanstva srpsko pravoslavne Patrijaršije".

Mediji su pretpostaviti da su glavne teme, uostalom međusobno povezane, bile eventualna kanonizacija Alojzija Stepinca i eventualno Papino apostolsko putovanje u Srbiju, uz Rusiju zasad jedinu evropsku državu koju još nije posetio nijedan papa.

Predsednik Tomislav Nikolić dvaput je pozvao papu Franju da poseti Srbiju, a poznato je da pape ne odlaze u zemlju gde se većinska verska organizacija protivi njihovom dolasku.


Sve vesti