Zašto nam se čini da je ljuta hrana vruća

Autor:

Sigurno ste nekada u životu probali nešto ljuto i onda osetili nalet vreline koja se ne da ugasiti. Postoji razlog zašto je to tako.

1
A- A A+

    Aktivni sastojak ljutih papričica naziva se kapsaicin, i on je jedno od nekoliko srodnih jedinjenja koja se nazivaju kapsaicinoidi, piše "Politikin Zabavnik".

Ta jedinjenja vezuju se za prijemnike u ustima i na jeziku. Oni prepoznaju toplotu i šalju mozgu signal skrećući mu pažnju na to da se temperatura promenila.

Dakle, samo je slučajnost u prirodi uticala na to da imamo mehanizam pomoću kojeg ljuta hrana može da prevari mozak i natera ga da pomisli da je u pitanju nešto vruće što nam je dospelo u usta.

Možda bi neko pomislio da bi izbegavanje takve hrane značilo evolutivnu prednost, ali njeno unošenje je zapravo korisno našem telu. Poznato je da kapsaicinoidi povećavaju snagu i smanjuju apetit, kao i da utiču na obilnije lučenje pljuvačke, što olakšava unošenje i varenje blage hrane poput pirinča.

Postoji i teorija o tome da uživamo u bolu koji nam zadaju ljute papričice zbog toga što je on zapravo oblik blagog mazohizma.

"Toplota" papričica smanjuje druge bolove tako što utiče na pojačano lučenje endorfina, hormona koji telu služi kao prirodno sredstvo protiv bolova i stvara osećaj prijatnosti.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti