• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA KRST ČASNI: Danas plivaju najhrabriji

Izvor mondo.rs

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.

 Plivanje za Časni krst - Bogojavljenje 2016. Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Bog se javi, Vaistinu se javi!

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani.

Kada je napunio 30 godina "dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji" (Mt. 3, 13 - 17).

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Zbog toga se ovaj događaj slavi kao Bogojavljenje.

Bogojavljenska vodica

Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama. Takva voda, kako se veruje, tokom cele godine ostaje osvećena i sveža. Prema verovanjima, valja se na Bogojavljenje isprskati kuća tom vodom, ali ne i drugim danima. Bogojavljenska voda pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od bolesti, oslobađanja zla i pročišćavanja tela i duše od grehova…

Prema predanju, u Bogojavljenskoj noći, 18. na 19. januar, otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti.

Jedan od običaja je bio i da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka, 18. januara uveče, jer se verovalo se da će sanjati muškarca za koga će se udati.

U nekim krajevima Srbije, prema verovanjima, ako na danšnji dan bude jak mraz ili pada sneg – godina će biti rodna, a ako bude vedro – biće suše.

PLIVANJE ZA ČASNI KRST ŠIROM SRBIJE

U gradovima širom Srbije za Časni krst plivaće više stotina ljudi. Za razliku od prošle godine učesnici koji plivaju na otvorenom biće na temperaturi nižoj od nula stepeni.

U Beogradu će se danas za Časni krst plivati na Adi Ciganliji (kod restorana "Jezero") i u Zemunu, a u trci će učestvovati više stotina građana.

Plivanje na Adi Ciganliji održaće se po 18. put, a obeležavanje će početi liturgijom u 8.30 sati na Banovom brdu. Litija do Ade Ciganlije krenuće u 11 sati. Trka počinje, kako su objavili organizatori, u podne.

Za krst će plivati i pripadnici Vojske Srbije, kao i Žandarmerije.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano i u Zemunu, a organizatori su najavili učešće više od 100 plivača iz Srbije i dijaspore.

U Zemunu će biti i patrijah srpski Irinej.

Bogojavljenska trka u Zemunu počeće u 12 časova, a proslava Bogojavljenja u devet sati litrugijom u crkvi Svetog Nikolaja, nakon čega će biti održana litija centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja.

Gulaš u Pirotu

U Pirotu će za Časni krst plivati oko 40 učesnika. Plivanju će prethoditi litija koja će proći centralnim ulicama do gradskog kupališta. Kako su najvili organizatori, za sve učesnike su pripremljene nagrade, a služiće se i gulaš.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i u opštini Surčin, a bogojavljenskom plivanju, kako je saopšteno, prisustvovaće i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Za Časni krst plivaće i na Dunavskom keju u Grockoj.

Kod Kule Nebojša juče je, na Krstovdan, održano "Viteško plivanje za Bogojavljenski krst". O tome više OVDE.

U Prokuplju će danas za Časni krst plivati na Rastovničkom jezeru, a među učesnicima biće i jedna devojka.

Na gradskom jezeru u Vlasotincu jubilarni 10. put održaće se tradicionalne manifestacije Bogojavljensko plivanje i "Pihtijada", prenose lokalni portali.

U Leskovcu neće biti organizovanog plivanja, ali će se u selu Bogojevce, nadomak Leskovca, po peti put održati plivanje u Južnoj Moravi za Časni krst. U Kuršumliji će Bogojavljenska trka biti održana na gradskom bazenu.

Komentari 30

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sta reci?

Zanimljiva stvar kod ovih ateista je sto se mesaju u sve, a narocito u sekularni ustav rep. Srbije, ali im nikako ne smeta mesanje ateista gejeva u bracni ustav rep. Srbije. Sad kao smeta im pravoslavna srbija, heterosekusalni brakovi, pa se onda bore da promene ustav kada je u pitanju brak da mogu da gejevi usvajaju decu, oblace, vaspitavaju, , zatim im smeta kosovo u ustavu rep. srbije, pa hoce da ga skinu, cirilica, tradicija, kultura, jezik . Jaka stvar je sto americki ateisti slave vaskrs, helloween, bozic i sve to, a kod nas "nasi" sve protiv srpstva , i onda su srbi, vole srbiju iz svedske, norveske, najvece patriote, smeta im sto ljudi plivaju za krst, doktori vernici, pa svuda i sve moraju da komentarisu, tice ih se ili ne, kompleksi su cudo. Ali im ne smeta paradiranje mudzahedina u Raskoj, hrvata i madjara u severnoj srbiji, autonomasi klasicni, samo cepaj samo lomi, volimo srbiju. Dupli standardi. Ne znaju svoje, ali znaju da usvajaju sve, ne znaju ko su, sta su, ali znaju da hule, upadaju, uskacu, vredjaju, komentarisu

Munze

@Sta reci? Ne generalizuj, ja sam (ateista)proveo 30 dana u centralnom zbog gej parade pre tri godine. Dok su mojih drugari veliki vernici ostavljali komentare kao ti, ja sam gutao suzavac i na kraju odležao i platio debelu kaznu.ako sam ateista ne znači da sam za gej brakove i parade.

pa da

Ateisticki kompleksi i dalje komentarisu. Ljubomora manjina je cudo naspram normalnih

special image