Oliveru Ivanoviću 9 godina zatvora za ratni zločin

Lider Građanske incijative SDP Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora u postupku koji se protiv njega i četvorice Srba više od godinu dana vodio za najteža krivična dela, među kojima je i ratni zločin nad civilima.

71
A- A A+

Oliver Ivanović je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na devet godina zatvora, a oslobođen za drugi slučaj ubistvo i pokušaj ubistva 2000. godine.

Sudija Komša navela je u presudi da su srpske snage tada organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca, da su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i dece.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije "Šta da rade sa njima (Albancima)" Ivanović je odgovorio: "Što me pitaš, postupi po naređenju".

Nije radilo ozvučenje

Donošenje presude je kasnilo zbog tehničkih problema sa ozvučenjem u sudnici. Sudija Euleksa iz Rumunije, Roksana Komša, dala je pauzu dok tehničke ekipe u sudnici ne otklone kvar. Suđenje je nastavljeno za sa sat vremena zakašnjenja

Sudija je navela da je Ivanović bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca civila i "da je voljno postupao znajući da će doći do ubistva".

U presudi je navedeno takođe da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Lider Građanske inicijative SDP Ivanović ostaće u pritvoru do pravosnažnosti presude (postoji postupak žalbe), odlučilo je danas Euleksovo sudsko veće.

Vreme od skoro dve godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja u iznosu od 750 evra.

Sudsko veće oslobodilo je ostalu četvoricu optuženih - Dragoljuba Delibašiča, penzionisanog pukovnika MUP-a, Nikolu i Iliju Vujačića i Aleksandra Lazovića.

SDP: Šokirani smo presudom, advokati ulažu žalbu

Građanska inicijativa SDP je šokirana odlukom sudskog veća da Olivera Ivanovića osudi na devet godina zatvora, a dokazi koje su naveli su strašni, izjavila je danas zamenik predsednika GI SDP Ksenija Božović. "Ovo je skandal, nastavićemo da dajemo podršku Ivanoviću", rekla je novinarima Božović, ističući da će advokati uložiti žalbu na ovu prvostepenu odluku suda. "Sa ovog mesta poručujemo Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju da pod hitno preduzmu mere, pruže podršku i uključe se u odbranu Olivera Ivanovića u daljem sudskom procesu, koji će biti nastavljen i koji će trajati", rekla je ona. Božović je najavila da će advokati Ivanovića podneti žalbu i izrazila očekivanje da će sledeća presuda biti u korist Ivanovića.

ADVOKAT: PRESUDA NE MOŽE DA OPSTANE

Advokat Miodrag Brkljač rekao je danas da je nezadovoljan zbog osuđujuće presude Oliveru Ivanoviću, i dodao da ta presuda ne može da opstane pred drugostepenim sudom.

Brkljač je novinarima u Kosovskoj Mitrovici kazao da su razlozi koje je sudsko veće iznelo na izricanju presude Ivanoviću "prilično šturi" i da se iz njih ne može mnogo videti.

"Pošto ja znam suštinu i sadržinu predmeta duboko sam uveren da takva presuda ne može da opstane u drugostepenoj fazi", rekao je advokat.

Brkljač je na suđenju u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici branio i Dragoljuba Delibašića, penzionisanog pukovnika MUP-a koji je oslobođen optužbi.

Advokat je kazao da je takva presuda Delibašiću "kruna njegove karijere".

"Što se tiče Dragoljuba Delibašića vrlo sam zadovoljan. Posle 21 godine advokatskog posla ovo je kruna moje karijere i tu nema ničeg spektakularnog osim činjenice da je on ni kriv ni dužan bio 712 dana u sudskom i kućnom pritvoru", rekao je Brkljač.

Zadovoljstvo presudom izrazio je i Delibašić.

"Zahvalan sam sudskom veću što je donelo pravednu odluku u postupku koji se zasnivao na lažima pojedinaca. Uspeo sam da odbranim sebe i sve pripadnike MUP-a koji su živeli ovde", rekao je Delibašić.

U Kosovskoj Mitrovici danas je bilo vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije. Obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici Kosovske policije.

Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Događaj je izazvao veliko interesovanje medija.

U sudnici su pored rodbine i prijatelja petorice Srba bili prisutni i oficir za vezu za Prištinom Vlade Srbije, Dejan Pavićević, i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev.

Obe kapije koje vode prema zgradi suda zatvorene su i kontrolišu ih pripadnici Kosovske policije čiji su pripadnici u većem broju raspoređeni i u krugu suda.

"Inicijativa za oslobađanje Olivera Ivanovića" je ranije saopštila da očekuje oslobađajuću odluku suda, "apsolutno verujući u pravdu, istinu i nevinost Olivera Ivanovića".

 "Podsećamo da je ovo klasičan politički proces koji se dve godine vodio sa ciljem diskreditacije Ivanovića, a ne sa željom da se dokaže istina, koja je notorna u ovoj situaciji i glasi, Oliver je nevin!" navela je tada inicijativa.

Ivanović je uhapšen u januaru 2014. godine, a suđenje pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici počelo je 18. decembra iste godine.

Pored Ivanovića, optuženi su i Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić koji se terete da su tokom 1999. i 2000. godini počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila.

Sve vesti