Tužio državu: Joca Amsterdam traži 60 miliona

Autor:

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, tužio je državu zbog nezakonitog boravka u pritvoru u slučaju "Pukanić" i na ime odštete zahteva 60 miliona dinara, piše danas list "Politika".

8
A- A A+

Jocić je oslobođen u aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu krivice za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u Zagrebu 23. oktobra 2008.

Prema pisanju lista "Politika", Jocić je tužbu podneo zbog "nezakonitog pritvaranja, kršenja pretpostavke nevinosti u izjavama državnih organa i iz drugih razloga koji su posledica njegovog hapšenja".

Tužbu su u Jocićevo ime podneli advokati iz kancelarije Tomanović. Tužba je prvo podneta Ministarstvu pravde radi eventualnog poravnanja. Odšteta bi trebalo da bude isplaćena iz državnog budžeta.Jocić je u pritvoru bio od 27. aprila 2009. godine do 28. decembra 2012. godine, odnosno oko 1.300 dana.

Pritvor mu je tada ukinut, jer je sudsko veće koje je vodilo postupak protiv njega i ostalih okrivljenih procenilo da nema razloga da se produžava.

Jocić, međutim, tada nije izašao na slobodu već je prebačen na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za drugo krivično delo.

Sve vesti