Srpska zastava "glumila" rusku za Lavrova i Kerija

Autor:

Ruska zastava, koju su postavili zvaničnici američkog Stejt departmenta, visila je obrnuto u konferencijskoj sali u Cirihu uoči sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Džona Kerija.

5
A- A A+

Na taj način se, pored zastave SAD, našla se srpska narodna zastava (državna zastava ima i mali grb Srbije), jer vodoravni raspored pruga na ruskoj zastavi podrazumeva prvo belu, pa plavu, a na kraju crvenu boju.

Pre početka sastanka, čija je tema bila situacija u Siriji, na Bliskom istoku i u Ukrajini, jedan snimatelj upozorio je Glena Džonsona, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za odnose sa javnošću, da je ruska zastava okačena naopako.

Raša tudej podseća da je Stej department napravio sličnu grešku 2009. godine, uručivši Lavrovu poklon koji je trebalo da simbolizuje unapređenje američko-ruskih odnosa.

Američki zvaničnici su, naime, napisali "peregruzka" na poklonu, koji je simbolično predstavljao dugme za resetovanje (odnosa), a Lavrov je tada ukazao Stejt departmentu, na čijem je čelu u to vreme bila Hilari Klinton, da napisana reč na ruskom znači preoterećenje, navodeći da je trebalo da piše "perezagruzka".

Šef ruske diplomatije se, ipak, zahvalio Klinton na dobroj nameri.


Sve vesti