Žena koja pravi najbolju kafu na svetu!

Džoana Alm je druga u svetu kada je reč o prženju kafe, a ispred nje je Audun Sorboten, što je čini ženom koja najbolje pravi kafu na svetu, a mi smo sa njom razgovarali o tajnama ovog napitka.

7
A- A A+
kafa, kafeterija, džoana alm Foto: Mondo/ Tamara Sekulović

Šveđanka Džoana Alm je ekspert za kafe i strastveni ljubitelj, a sada je prvi put u poseti Beogradu gde je u Kafeteriji na Vračaru demonstrirala svoje umeće i objasnila nam šta je potrebno za "savršenu" kafu.

Ona nam je u prostorijama Kafeterije, gde smo imali priliku da čujemo brujanje ogromne mašine za pečenje i mlevenje zrna kafe (u nju može da stane čak 12 kilograma kafe!), objasnila proces pravljenja ovog "čudesnog" napitka i govorila o značaju kafe za ljude širom sveta.

Dok se snažan i opojan miris kafe širio celom prostorijom, Džoana je prebirala zrna kafe u velikoj mašini za pečenje i sa osmehom na licu počela da nam objašnjava proces pravljenja kafe.

Dakle, pečenje kafe počinje naravno od sirovih zrna i odabira ukusa koji želite.

"Sirova kafa je sve - ona je potencijal onoga šta kafa kasnije može da bude. U nalaženje dobre sirove kafe ulažem najviše vremena. Generalno u svetu postoje robusta i arabika kafa, a ja trenutno radim sa arabikom, jer je ona ukusnija i bolje se proizvodi. Klimatski uslovi su važni kada odlučujete koja zrna ćete uzeti, odnosno, odakle", istakla je Džoana.

Pogledajte fotogaleriju:

Kafu zatim treba isprati i samleti, a za to je potrebno oko dva meseca, ispričala nam je Džoana, tako da treba više ceniti kada sednete na kaficu espresa, jer sada znate koliko je truda u pravljenje te kafe zapravo uloženo pre nego što je "stigla" iz aparata na vaš sto!

Da bi se kafa kvalitetno ispekla, potrebno je da sadrži vlažnost - u suprotnom taj proces ne bi bio moguć, ako želite ukusnu kafu, naravno. Kada započnete proces pečenja, ono što odlučuje kakvog će kafa biti ukusa je temperatura na kojoj ćete je peći, jer ona se u toku tog procesa menja - postoje tačni "temperaturni" recepti kada je pravljenje određenih kafa u pitanju.

Pitali smo Džoanu da li je moguće ispeći sirova zrna kafe i kod kuće koristeći svakodnevne alate, bez skupih mašina.

"Pre Drugog svetskog rata mnogi su kupovali zelenu kafu i pekli je na vatri. U Etiopiji se i danas tako pravi kafa. Međutim, sada imamo veliku industriju kafe i mnogo je bolja opcija kupiti je već samlevenu u supermarketima. Ali, moguće je uraditi to i kod kuće - stavite zrna u rernu i kasnije ih sameljete. Ipak preporučujem da kupite gotov proizvod - to je kao kada sami sebe hoćete da ošišate. Uglavnom će bolje ispasti ako odete kod frizera", objasnila nam je ona.

Kako ste postali ekspert za kafe?

"Vodila sam kafe bar u Oslu, pa je to probudilo radoznalost u meni i želela sam da saznam sve o kafi. Prva koju sam probala je bila kenijska, koja me je 'oborila s nogu' i zapitala sam se kako kafa može da ima takav ukus, pa sam 'zaronila' u sve to i naučila mnogo više o pečenju i poreklu kafe."

Koja je to "savršena" kafa?

"Ja volim voćne kafe, jer od početka koristim ukus višnje, ali poštujem i druge ukuse. Bila sam u Boliviji, gde je proizvodnja kafe na velikom nivou, ali tamo je ukus više čokoladan. Možda bi moja omiljena kombinacija bila miks ta dva - voća i čokolade."

Da li postoje neki dodaci za koje smatrate da poboljšavaju ukus i koje vi koristite?

"Čista kafa je najbolja. Ne biste ništa dodavali u vino, zar ne? Na vama je samo da odlučite koja vrsta kafe vama najviše prija."

Što se tiče najplodnijih regiona na svetu za uzgajanje kafe, Džoana kaže da je to definitivno Etiopija, jer tamo je moguće uzgajati kafu svuda - zemljište je izuzetno plodno.

I za kraj smo je pitali, ko se podrazumeva istinskim ljubiteljem kafe?

"Svi! Kafa je nešto što možete konzumirati i kod kuće, a svako ima neki snažan odnos prema načinu na koji pije kafu. Svako ima ideju o tome sa čime najviše i kako voli da pije svoju kafu. To je ono što je čini toliko zanimljivom. Ona nije namenjena uskom, određenom krugu ljudi, već je dostupna svima", zaključila je Džoana.

Još sutra, 22. januara imate priliku da kupite i probate specijalan kafe-miks žene koja pravi najbolju kafu na svetu, a podelite u komentarima sa nama kakav je vaš ritual ispijanja kafe!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti