• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROLIGA: Eksplodirali su - Jović, Radulja,Cirbes!

Izvor mondo.rs

Specijalizovani portal Eurohoops izabrao je desetoricu evroligaških igrača koji su najviše napredovali ove sezone. Na spisku su dvojica srpskih reprezentativaca.

 EVROLIGA: 10 koji su najviše napredovali  Izvor: MN Press

Izvor: MN Press

Već sada se može reći da će takmičarska 2015/16 ostati upamćena kao sezona koja bi mogla da na bolje promeni karijere značajnom broju igrača. Kao sezona u kojoj su eksplodirali, sazreli i pružali partije kakve neki nisu ni nagoveštavali do prošle jeseni.

Sopstvenim radom, planskim odlukama trenera ili koristeći splet okolnosti, grupa igrača se istakla i dovela u prvi plan i svoje igre, ali i igre svojih timova.

Specijalizovani portal "Eurohoops" analizirao je kompletnu sezonu Evrolige i sastavio spisak od desetorice igrača koji su najviše napredovali i koji su napravili najveći pomak u odnosu na ono što su pružali dosad.

TAJ SPISAK ČINE:

- JANIS STRELNIEKS

Izvor: MN Press

Letonski internacionalac, plejmejker Bamberga, blista u ekipi Andree Trinkijerija, koji mu veoma veruje.

U velikoj pobedi nemačkog tima nad Olimpijakosom, Strelnieks je učestvovao sa svojih 15 poena i četiri pogođene trojke iz pet šuteva. Precizna ruka mu je i najjače napadačko oružje, jer je na 13 evroligaških utakmica van linije na 6,75 šutirao 28/57 ili 49 odsto.

Uz to, nekadašnji igrač Ventspilsa, Spartaka iz Sankt Peterburga i Budiveljnika, beleži i prosečno 3,5 asistencija i zaista igra bolje nego ikad, u svojoj drugoj evroligaškoj sezoni.

- MINDAUGAS KUZMINSKAS

Izvor: MN Press

Šta je nagovestio prošle sezone - Litvanac ove i ostvaruje.

Kuzminskas je lider predstojećeg rivala Crvene zvezde Telekom i apsolutno opravdava veliko poverenje trenera Đoana Plaze. Efikasno krilo u proseku ubacuje 13,5 poena po utakmici, neretko kreira igru ekipe sa svoje pozicije, uz svoj prosečan indeks korisnosti 14,2.

Ovo je njegova šesta sezona u najjačem takmičenju.

- MIROSLAV RADULJICA

Izvor: MN Press

Iako ima 27 godina i značajan uspeh sa reprezentacijom, često se zaboravlja da je ovo tek treća evroligaška sezona srpskog centra.

Raduljica se vratio u najjače takmičenje prvi put od rastanka sa Partizanom i beleži najbolje brojke u karijeri - 11,5 poena po meču, uz 3,7 skokova i indeks korisnosti 12,8.

Posmatrano kroz statistiku, centar Panatinaikosa je osmi najuspešniji igrač Evrolige ako se uzme u obzir prosečna statistika na 40 minuta. Početkom marta (11. III) igraće sa "zelenima" protiv Zvezde u Beogradu.

GUSTAVO AJON

Izvor: MN Press/Ilustracija/arhivska fotografija

U debitantskoj evroligaškoj sezoni, meksički centar osvojio je sa Realom sve dostupne trofeje. Ove je nastavio u jakom ritmu.

Nekadašnji igrač Nju Orleansa, Orlanda, Milvokija i Atlante trenutno je drugi skakač Evrolige i prosečno postiže 11,8 poena, uz 8,2 skoka i indeks korisnosti 19,8. Uz lične brojke, povećava mu se i minutaža, pa sada na terenu provodi po 25 minuta.

I u 31. godini Ajon pokazuje da može da pruži još mnogo, poput svog kapitena Felipea Rejesa.

MIRO BILAN

Izvor: MN Press

Još jedan centar na ovoj listi i bez dileme trenutno najbolja hrvatska "petica".

Miro Bilan ušao je u treću evroligašku sezonu u dresu Cedevite i apsolutni je lider ekipe Veljka Mršića. Prosečno postiže 13,8 poena, 6,7 skokova i indeks korisnosti 16,5.

Postigao je dvocifreni broj poena na čak 12 uzastopnih utakmica i najkonstantniji je adut Zagrepčana i u ABA ligi i u Top 16 fazi.

LUIĐI "ĐIĐI" DATOME

Izvor: MN Press

Krilo Fenerbahčea koje je ostavljalo sve bez daha u hali "Pionir".

U pobedi svog tima na Zvezdom u beogradskom hramu košarke, povratnik iz NBA lige (Detroit, Boston) pokazao je šta sve može i koliki je vetar u leđa šampionskim željama Fenera.

Ove sezone, Italijan je potpuno opravdao velika očekivanja i zaigrao kako nije ni u jednoj evroligaškoj sezoni u dresu Montepaskija ili Sijene, a bilo ih je ukupno pet.

Datome prosečno postiže 12,3 poena, uz 4,8 skokova i indeks 13. U 29. godini demonstrira svoj NBA kvalitet.

NIKOLO MELI

Izvor: MN Press

Još jedan igrač Bamberga, koji posle tri kola Top 16 faze zauzima prvo mesto na tabeli Grupe F.

Iako mu je tek 25 godina, 205 centimetara visoki Meli igra već šestu evroligašku sezonu, jer je veliko iskustvo sticao u Armaniju, čiji je član bio od 2010. godine. Međutim, u Milanu nije imao ovako značajnu ulogu.

Trinkijeri ga je promovisao u jednog od nosilaca ekipe, a Italijan mu je na poverenje odgovorio sjajnim partijama i odličnim brojkama - 9,9 poena po meču, uz sedam skokova, 3,3 asistencije i indeks korisnosti 16,5.

MAIK CIRBES

Izvor: MN Press

Gde je stao Boban Marjanović - nastavio je Maik Cirbes.

Centar Zvezde nastavio je da napreduje i u ovoj sezoni postao jedan od najboljih igrača kontinenta na svojoj poziciji. U svojoj četvrtoj evroligaškoj godini prvi put je dobio ulogu prvog centra i zaradio pohvale sa svih strana.

O sjajnom učinku detaljno govore i brojke u prvoj fazi, kao i činjenice da prosečno postiže 15,5 poena, da beleži indeks 17,8 i da samo dva nastupa nije završio sa dvocifrenim ciframa.

NIK KALATES

Izvor: MN Press


Pretposlednji igrač spiska Eurohoopsa i drugi igrač Panatinaikosa koji je zaradio svoje mesto na njoj.

Povratnik u Panatinaikos, grčko-američki plejmejker, pojačao je ekipu Aleksandra Saše Đorđevića nakon što je razdužio opremu Memfisa i preuzeo ulogu lidera, koju nije imao tokom svog prethodnog boravka među "zelenima" (2009-2012).

"Ove sezone, Kalatesovi nastupi bili su impresivni. Prosečno postiže 10,2 asistencije, 6,1 asistenciju i 4,2 skoka, uz indeks 13,2. Ovo je daleko najbolja godina njegove karijere", piše Eurohoops.

Ipak, Kalates u poslednjem kolu, u porazu od Zvezde, nije impresionirao, ni bio u stanju da spreči veliku pobedu Beograđana.

STEFAN JOVIĆ

Izvor: MN Press

"Mozak, srce i kompjuter Crvene zvezde", napisano je na Eurohoopsu o Stefanu Joviću, plejmejkeru Zvezde koji je uz Maika Cirbesa činio oslonac koji je odveo srpskog šampiona u Top 16.

Kao i nemački centar, reprezentativni "plej" takođe igra sezonu karijere, tokom koje je demonstrirao neverovatan napadački talenat i neotkriveni "njuh" za asistencije.

Uostalom, u velikoj pobedi nad Bajernom postao je i novi rekorder u broju asistencija na jednoj utakmici.

Prosečno postiže 7,8 poena i čak 7,4 asistencija po meču. Prošle sezone, njegove evroligaške cifre bile su: 2,9 poena i 2,8 asistencija.

Od kada je Jović postao prvi plejmejker Zvezde, ekipa prosečno postiže 80,6 poena po utakmici. Do njegovog preuzimanja kormila, taj prosek je bio 66,3 poena.

Komentari 26

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

markus

izbacio bi kalatesa sa ove liste, koji je realno rupa, samo grize odbranu, ne moze vola da ubode... pre njega bi ubacio recimo dzejmsa augustina ili tomasa satoranskog

Marko

Citiram : " Datome prosečno postiže 12,3 poena, uz 4,8 skokova i indeks 13. U 29. godini demonstrira svoj NBA kvalitet. " hahhahaa... dobar igrač za Evrligu,ali za NBA ispod proseka-pa zašto tamo nije uspeo?! Da mu se poklopelo:trener,ekipa...možda, ali pravi igrač neće da se vuca po razvojnoj ligi-opet kao pročitam NBA kvalitet sa 12 poena po utakmici,pa koliko ih ima u Evroligi sa više poena pa nisu NBA kvalitet. hahaa....

TRENER

Zanimljivo je da svi igraci te liste, osim Kuzminskasa, igraju kod trenera sa nasih prostora, ako se uzme u obzir da je Trnkijeriu majka iz Hrvatske a baba iz Crne Gore :)

Najnovije

Kolumnisti