Čemu služe ove crne rupe i kad će nestati

Autor:

Imamo lepe vesti, uskoro će telefoni biti lepši.

Čemu služe ove crne rupe i kad će nestati Foto: MONDO portal.

Sigurno ste razmišljali o tome, kako to da u sveopštom napretku dizajna i tehnologije i dalje moramo da gledamo u ove užasne crne rupe, u kojima su različiti senzori i druge komponente telefona koje danas koristimo. Ako su vas, kao i nas, te rupe, kojih je sve više i više sa svakom generacijom unapređenih uređaja, nervirale - imamo lepe vesti!

Senzori koji su raspoređeni iznad ekrana telefona su, zapravo, senzori blizine i osvetljenja, koji služe da, recimo, zatamne ekran kada primaknete telefon licu, kako obrazom ne biste prekinuli poziv ili aktivirali neku drugu opciju, odnosno da automatski podešava nivo osvetljenja ekrana. Sadašnji senzori, koji su optički, moraju biti takvi - crni i ružni, ali napretkom tehnologije došli smo i do senzora koji su ultrasonični, a oni mogu da se nalaze i ispod obojenog materijala, koji nije proziran. Optički senzori danas uglavnom idu u paru, a najveću prednost od ultrasoničnih senzora imaće Android telefoni, jer će ih se konačno rešiti, pa će dizajneri i inženjeri lakše moći da ih uključe u rad telefona.

iPhone, za razliku od Android konkurenata ima samo jednu rupicu, ali je to zato što je druga prefarbana posebnim postupkom tokom proizvodnje, koju je razvio baš Apple i ne dozvoljava drugim proizvođačima da ga koristi. Ipak, ni Apple nije uspeo da "zamaže" oba senzora, već samo taj jedan. Za razliku od optičkih ultrasonični senzori imaće na sebi slušalicu i zvučnike i moći će da se nalaze na  bilo kom delu telefona, ne samo iznad ekrana, kako su sad smešteni.

Startap kompanije iz Osla, među kojima je i Elliptic, već neko vreme rade na razvoju nove senzorske tehnologije koja će biti dostupna svima, unaprediće dizajn i poslaće ove ružne crne rupe konačno u penziju. To znači da će dizajni i funkcionalnost telefona biti bolja!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Sve vesti