Zašto je đus odvratnog ukusa nakon pranja zuba

Autor:

Znate onaj izuzetnog neprijatan i gorak ukus koji osetiti kada nakon pranja zuba popijete sok od pomorandže? Evo zašto je to tako!

3
A- A A+

    Papile na jeziku koje prenose utiske čula ukusa prekrivene su belančevinama koje se ponašaju kao prijemnici čestica hrane.

Kada dođu u dodir sa hranom ili pićem oni šalju poruku mozgu prenoseći osećaj određenog ukusa - slano, slatko, gorko, kiselo ili umami.

Pranjem zuba iz paste oslobađa se materija koja stvara penu u dodiru sa vodom, a naziva se natrijum-laurilsulfat, piše "Politikin Zabavnik".

Ova materija onda nadražuje belančevinu koja okružuje membrane ćelija zaduženih za prepoznavanje ukusa, što utiče na smanjivanje sposobnosti jezika da oseti sladak ukus. Zato će slatkoću zameniti ukus neprijatnog "gorkog"!

Natrijum-laurilsulfat uništava i fosfolipide koji obično deluju tako što ublažavaju utisak gorčine, zbog čega će se taj ukus posle pranja zuba umnogome pojačati.

Sve to će vam pomoći da decu odviknete od toga da krišom jedu i piju pre odlaska u krevet, pošto su već oprala zube.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti